Čeká vás malování? Jaký druh a odstín barvy zvolit?

Malování vám zabere hodně času. Sice nemalujete každý měsíc, ale i tak se vám do toho moc nechce. Výběr barev, malování, úklid… Je to složité a někomu to může lézt pořádně na nervy. Základem je zvolení vhodné barvy. Jaký druh a odstín vybrat?

Barvy a štětce

 

Malování není jen o natření stěn nějakou barvou. Pokud zdi mají nějaké vady, nejdřív je musíte opravit a zarovnat. Pak se musí odsunout nábytek kolem stěn a doporučuje se ho něčím přikrýt. Takto jej ochráníte před případnými “cákanci” či náhodným otřením. Jestli si chcete zkrátit úklid po malování, tak si přikryjte i podlahy a rámy oken, dveří i zásuvek. Barva se z nich těžko dostává, a když si případný úklid odložíte na další den, tak vám ještě více zaschnou. A nezapomeňte očistit i štětce a válečky.

 

Druhy malířských barev

 

Malířské barvy řadíme mezi vodou ředitelné barvy a dle jejich konzistence se rozlišuje pevná, tekutá a prášková forma těchto barev. Barvy se ještě následně rozdělují kvůli pojivové bázi. Glejové barvy jsou práškové, takže se skvěle rozpustí v vodě. Kvalita je ale nízká. Vápenné barvy se hodí především do místností, kde se drží vlhkost a pak tam hrozí vznik plísní. Využijete je především k opravě omítek u rekreačních chalup. Hliníkový druh je prodyšný a docela levný. Kvalita je nižší a proto nejsou nijak zvlášť odolné. U disperzních barev je už kvalita a jsou schopné vysokého krytí. Odolnost je vysoká a snadno je omyjete.

 

Latexové jsou podobné disperzním barvám, ale latexové se více lesknou. Když si někdo kupuje bio potraviny, proč by si nekoupil i bio barvu? Působí jako přírodní pryskyřice. Dají se použít skoro na každý povrch - na omítku, zdivo, sádrokarton a dokonce i na tapety. U speciálních barev záleží na tom, jaký typ stěny chceme malovat (sádrokarton, beton, …). Z univerzálních barev, které mají více pojiva, můžete vybírat z lesklých či matných. Pomáhají tam, kde je neustálá vlhkost.

 

Barvy a jejich význam

 

Jestli si budete chtít vymalovat malý prostor, kam se moc nedostane sluníčko, zvolte žlutou barvu. Ta vám prostor opticky rozšíří a prosvětlí. Zároveň v ní budete kreativnější a veselejší. Červená je barvou energie, vášně a je svým způsobem hodně agresivní. Když si ji vyberete, nemalujte s ní všechny stěny. Pár jich raději nechte bílých. Jinak bude prostor působit menší. Hnědá barva se hodí do ložnic či do vaší pracovny. Zbaví vás napětí a zmírňuje stres.

 

Pokud chcete zvolit slavnostnější a extravagantnější barvu, zkuste fialovou. Jestli chcete, aby váš pokoj vyzařoval spokojenost, jistotu a klid, tak si vyberte zelenou. Modrá barva vyjadřuje svěžest a lehkost, ale tmavší odstíny vám zmenší prostor. Proto zvolte světlejší odstíny nebo opět nemalujte všechny stěny. Pro zlepšení nálady a zahnání negativních emocí vám výborně poslouží růžová barva. Někteří v ní vidí vyloženě dívčí, sladkou barvu, ale krásně vám danou místnost oživí. Hodí se k ní černý, šedý a bílý nábytek.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.3 Počet: 3 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies