Čas kočičí lásky

Čas kočičí lásky je čas, kdy kočky vyhledávají přítomnost kocourů a kocouři se předvádějí a perou, jak jim testosteron přikazuje. Jak pečovat o vašeho poraněného bojovníka? MVDr. Zdeněk Cvrček z Liberce se s vámi podělí o bohaté zkušenosti.

Evropská krátkosrstá kočka

Co je čas kočičí lásky?

Čas kočičí lásky bývá obvykle kolem Vánoc nejhlučnější a do mrazivého začátku roku se ozývají zvuky podobné dětskému nářku. Letos se díky loňské demonstraci za zrušení zimy mrazy nekonají, takže je otázkou, jak to bude s časovým harmonogramem kočičích akcí. V každém případě touhle dobou obvykle kočky vyhledávají přítomnost kocourů a kocouři se předvádějí a perou, jak jim testosteron přikazuje. Poražený odkulhá s pokousanýma nohama, potrhanýma ušima, zlomeným srdcem, zničeným sebevědomým a špinavýma ušima. V horším případě dokonce s vypíchutým okem od soupeřova drápu.

Poraněný kocour potřebuje veterinární péči

Když dovolíte, nejprve se budu zabývat tím poraženým. Říká se sice, že kočka se vylíže ze všeho a má devět životů, jenomže je nesmí spotřebovat všechny naráz. Takže potřebuje majitele i veterináře.

Pokousání do předloktí

Pokousání do předloktí je velice častým poraněním z boje a otok spolu s neschopností postavit se na tlapku může svádět laika k mylné domněnce, že se jedná o zlomeninu. V drtivé většině se jedná právě o kousnutí úzkým špinavým soupeřovým špičákem s následnou infekcí, otokem, zánětem, abscesem a někdy dokonce s otravou krve. Neléčené zvíře kulhá, naříká a otéká, po čase někdy absces praskne a z rány vytéká smrdutý hnis spolu s krví. V tomto okamžiku vlastně došlo k příznivému obratu, jenomže kocour si začne ránu vylizovat a hnis se dostává do trávicího traktu. Z toho důvodu následuje zvracení a průjem, nadměrné zatížení jater, žaludku a ledvin a zvíře vypadá úděsně. Pokud majitel zvířete odnese takového pacienta k veterináři, jehož doménou je dobytek, bývá bohužel příliš často místo léčby nabízeno utracení, „aby se netrápil”.


Veterináři bohužel nepřísahají Hippokratovu přísahu, která obsahuje větu „ a žádnými hrozbami ani sliby se nenechám pohnout k podání smrtícího léku!” Mohu-li radit, trvejte na léčbě. Je velmi jednoduchá a pokud skutečně rentgen neprokáže zlomeninu, není zas až tak drahá.

Postup při léčbě poraněných koček

Postup je velmi jednoduchý, dokonce i efektní. Celkově antibiotika, lokálně vyčistit ránu - POZOR ! Některé dezinfekční léky používané pro dobytek jsou pro kočky smrtelně jedovaté! Celkově se podá injekčně antifogistikum - to je lék proti bolesti a zánětu, a obvykle už druhý den je znát zlepšení.

Důležité upozornění :

Některá injekční antibiotika účinkují 48 hodin, některá 72 hodin. Tolerovat lze oddálení další dávky o 10% , tj o 4 hodiny u jednoho, o 7 hodin u druhého. V žádném případě se ale antibiotická léčba nesmí přerušit, protože by pak stejné léčivo přístě nezabralo a nejlevnější další léky jsou 10x dražší (a to je zbytečná cena za liknavost a mávnutí rukou). S veterinářem se můžete domluvit na případném vydání antibiotik v tabletách - ty se podávají obvykle 2x denně po 12 hodinách, s maximální odchylkou jedna hodina. Takže pokud nedokážete léky podat, je třeba aplikovat je injekčně - ale hned, jak předchozí dávka doběhne.

Délka podávání antibiotik

Další podstatnou záležitostí je podávat antibiotika ještě nejméně 5 dní po vymizení klinických příznaků - tj, když se vám pacient zdá být zdráv. Není to vyhazování peněz, je to zabránění nutnosti použít příště 10x dražší antibiotika. No a pokud kocour kulhá pořád stejně ještě po 3-4 dnech, je to skutečně zlomenina.

Rentgen odhalí zlomeninu

Jako vojenského lékaře mne jeden ortoped naučil polní orientační zkoušku na zlomeninu , pokud nemám k dispozici rentgen. Jedná se o určitý styl klepnutí do vzdáleného konce podezřelé kosti a reakce na ni. Sami to nezkoušejte, ale veterinář by to měl umět. Pokud si není jist, nechte si svého miláčka zrentgenovat. Dnes má rentgen již téměř každý veterinář a pokud ne, určitě ví, kam vás může poslat. Ale se zlomeninami je problém. Naprostá většina zvířecích zlomenin se nedá pouze „sádrovat” , ale je třeba provést operaci, takzvanou osteosyntézu.

 

Každý veterinář preferuje jiný způsob, styl a techniku. Navíc i podobné zlomeniny mohou vyžadovat odlišný přístup i techniku, např. podle vzdálenosti od kloubu.

Cena se dopředu obtížně odhaduje

Cena se dopředu obtížně odhaduje. Navíc je někdy třeba přiložit vnější fixační část, to co známe pod obvyklým názvem sádra. Někdy sádra skutečně stačí, někdy je ale nevyhnutelné použít moderní plastové rychletuhnoucí materiály, jejich ceny jsou do tisíců. Přesto, pokud se Vám bude zdát, že několik tisíc za zlomenou nohu je moc, uvědomte si prosím, že každý z nás zaplatí zdravotní pojišťovně nejméně tři tisíce každé dva měsíce, aniž na nás někdo byť jen lékařským okem prohlédne.

 

A až budeme staří, také budeme raději, když nás vnoučata vezmou spíše k lékaři než krumpáčem za uši. Předpokládejmě, že kocourek již nekulhá a máme čas se zabývat špinavýma ušima.

Špinavé uši u koček

Tmavá černá špína je v 99% u koček svrab. Žádné výkřiky zděšení nejsou třeba, protože moderní farmakologie umožňuje elegantní léčbu obvykle během tří návštěv. Není to sice úplně za hubičku, ale pořád je to míň, než kolik obdrží zdravotní pojišťovna za pouhou naši měsíční existenci. Vím, že při slově svrab se většina lidí zděsí a začne uvažovat o konci životní dráhy svého kočičího svěřence, ale nebojte. I když chytré knihy tvrdí, že kočičí svrab je přenosný na lidi, já osobně neznám jediného veterináře, který by svrab od kočky chytil. A veterinář je z tohoto pohledu člověkem nejvíc ohroženým. „Tak nepropadejte panice a věřte medicíně”, radí MVDr. Zdeněk Cvrček.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies