Bylinky pro vaše zdraví

Věříte síle bylin? Zkuste ulehčit svým zdravotním problémům pomocí bylinek. Možná budete velmi mile překvapeni, jakých výsledků v léčbě zdravotních neduhů, dosahují.

Máta peprná

V dnešní době na nás všechny působí znečištěné ovzduší, žijeme v neustálém stresu, shonu a nedodržujeme správnou životosprávu. To všechno má dopad na naše zdraví. Objevují se různé zdravotní problémy. Často špatně spíme, jsme nervózní a podrážděni. Proto je potřeba zbavit tělo škodlivých látek, abychom se znovu lépe cítili. Jak si pomoci, když nechceme ihned sahat po medikamentech? Vyzkoušejte bylinky.

 

Třezalka tečkovaná
Hledáte-li bylinku, která by vám pomohla zvládnout psychickou zátěž, zbavila vás stresu a úzkosti, překvapí vás třezalka. Má zklidňující účinky. Doporučuje se při nadměrném psychickém napětí, nespavosti, pocitech neklidu, stavech úzkosti a žaludečních neurózách. Působí blahodárně na ledviny a žlučník. V neposlední řadě pomáhá také zlepšovat náladu.  Musíme ji pít pravidelně. Účinky se projeví zhruba za dva až tři týdny. Její jedinou nevýhodou je, že způsobuje citlivost na sluneční záření. V době užívání se proto vyhýbejte opalování. Mohlo by to vyvolat nepříjemné podráždění pokožky. Třezalku si můžeme připravit jako čaj nebo si z ní vyrobit olej, který je výborný na různé spáleniny, nehojící se rány a odřeniny.

 

Ostropestřec mariánský
Tato bylinka, která je velmi podobná bodláku, je vhodná na vnější i vnitřní použití. Semena ostropestřece jsou doslova balzámem pro naše játra. Chrání jejich tkáň a podporují regeneraci jaterních buněk. Kromě toho snižuje projevy alergií, působí pozitivně na žlučník a pomáhá při různých kožních problémech. Je dokonce účinný i při depresích.

 

Řepík

Patří mezi významné byliny. Zajišťuje správnou činnost žlučníku, jater a střev. Příznivě ovlivňuje trávení. Nejčastěji ho pijeme ve formě čaje. Má protizánětlivé účinky. Můžeme ho využít jako kloktadlo také při angíně, rýmě a zánětech sliznic dutiny ústní. Zevně ho přikládáme jako obklad při různých vyrážkách, odřeninách a popáleninách. Řepíkovou mast  vřele doporučujeme při křečových žilách a bércových vředech.

 

Máta peprná
Je to jedna z nejstarších léčivých bylinek. Známe asi patnáct druhů máty a všechny mají stejné, blahodárné účinky na náš organismus. Příjemně chutná po mentolu. Nejčastěji ji připravujeme jako čaj. Má blahodárný vliv hlavně na žaludek. Zmírňuje také nadýmání a křeče. Taky podporuje funkci slinivky břišní, jater a žlučníku. Můžeme ji přidat do výtečného osvěžujícího ledového nápoje nebo použít do řady pokrmů.

 

Meduňka lékařská
Pro celkové uvolnění a zklidnění těla i nervů dobře poslouží právě tato bylinka. Působí kladně při špatném spánku, melancholii a zhoršené paměti. Posiluje srdce, snižuje krevní tlak a podporuje trávení. Využití má také při bolestech hlavy, kdy pomáhá potírat čelo a spánky rozmačkanými listy. Důležitá je také v kuchyni pro ochucení různých salátů a například omáček. Když nemůžete spát, připravte si uklidňující koupel s odvarem meduňky, a než ulehnete, vypijte šálek meduňkového čaje. Určitě se ráno budete cítit jako znovuzrození.

Při zdravotních potížích se raději vyhněte medikamentům. Volte přírodní bázi. Mnohdy výše jmenované bylinky naleznete na svých zahrádkách, stačí se jen rozhlédnout po okolí.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.9 Počet: 15 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies