Bylinky francouzské kuchyně

Pro francouzskou kuchyni jsou bylinky samozřejmností, právě proto je tato kuchyně tolik proslulá a chutná. Francouzi se nebojí chutě kombinovat a používání nejrůznějších kořenících směsí je pro ně samozřejmostí. Které bylinky jsou pro Francouze nejtypičtější? Estragon, saturejka, rozmarýn, bazalka, tymián a kerblík.

Mexický tarragon

Kerblík

Ve staročeské kuchyni má také své místo a měli bychom se k němu vrátit. Můžeme ho vysévat několikrát za sezónu, aby byla vždy čerstvá nať k dispozici. Přes zimu nevydrží a ani se volně nevysemeňuje, vždy je třeba jej zasít znovu. Nejvíc se mu bude dařit na zahrádce, ale lze ho pěstovat i v truhlíku.

Tymián

Tuhle voňavou bylinu zvládne pěstovat skoro každý kuchař. Venku ho můžete mít k dispozici po celý rok. Pokud si ho chcete dát do truhlíku, do kuchyně, je to zbytečné. Trs tymiánu postupně stárne a dřevnatí, rostlinka vydrží asi pět let. Jak je to s množením Tymián se množí špatně, musí se řízkovat.

Estragon

Pro českou kuchyni je pelyněk kozalec velkou neznámou, používá jej opravdu málokdo. Francouzi jej milují pro mírně nahořklou chuť se stopou anýzové vůně. Estragon se nejčastěji nakládá do vinného octa a olivového oleje. Pak takový estragonový ocet použijte pro přípravu klasické francouzské omáčky béarnaise. Pelyněk kozalec je odolná trvalka a pěstuje se ve volné půdě a vydrží i mrazy. Aby byly lístky voňavé a pikantní, je vhodná spíše sušší chudší půda.

Bazalka

Bylinka pěstovaná v záhonech i v květináči, ale vždy ze semen. Bazalka vyžaduje kvalitní půdu a péči. Vzešlou rostlinku je třeba protrhávat a postupně v kuchyni spotřebovávat. Pokud budete bazalku protrhávat, vyhnete se pracnému přepichování. Nejlépe jídlo ochutí čerstvá bazalka, nesušte ji.

mykitchengarden.blogspot.com

Rozmarýn

Rozmarýn raději do zahrádky nesaďte, domácí květináč je jistější, rozmarýn totiž zimu venku nikdy nepřežije. Kromě mrazu špatně snáší i sníh a déšť. V zimním období jej zalívejte málo a dopřejte rostlince světlou chladnou místnost. Ale s jarem květináč přemístěte na balkón či terasu, venku se rozmarýnu v příjemném počasí bude dařit lépe.

Voňavá saturejka

Můžete pěstovat dva odlišné druhy, a to buď saturejku zahradní nebo vytrvalou saturejku horskou. Saturejce se bude dařit v květináči i na zahrádce, podmínkou je plné slunce. Pokud bude bylinka v zahradě, dopřejte jí kyprou, leč chudší půdu. V truhlíku se spokojí s běžnou zeminou. Jednoletou saturejku na podzim zlikvidujte, tu víceletou každý druhý rok přesaďte.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies