Bydlení ve stylu Art deco

Tento unikátní dekorativní styl si v historii neužíval slávy moc dlouho, přesto se dnes znovu vrací, a to nejen do bytového designu. Máte jej začít opěvovat i vy? A jak jej spojit s dnešní modernou?

Art deco hodiny

Art deco – moderna s trochou historie

Art deco je dekorativní styl, který vznikl ve Francii na začátku 20. století. Tehdy byla značně rozšířena secese, do ní později pronikaly moderní prvky kubismu a futurismu. Vznikl tak zcela nový styl. Byl oblíbený zejména mezi bohatými lidmi, brzy si ale získal i oblibu široké veřejnosti. Styl Art deco zasáhl nejen architektonický průmysl, ale i grafiku, módu nebo automobilismus.

Jak poznáte Art deco

Art deco se soustřeďuje na jednoduché, ale zajímavé tvary, jasné barvy, dynamiku a nové pojetí zpracování – ať už se to týká nábytku nebo šperků. Často se objevují řecké, římské nebo egyptské motivy – zvláště pak ve formě květů a ornamentů.

Art deco u vás doma

Ačkoliv bylo stylu Art deco vyhrazeno jen pár let, dokázal ovlivnit i design předmětů denní potřeby. Vyznačovaly se vysokým leskem a zjednodušenými liniemi. Častými materiály bylo sklo, keramika nebo bakelit.

Doplňky ve stylu Art deco

můžete svůj byt ozvláštnit i vy – na překrásné kousky narazíte např. ve starožitnictví. Art deco se samozřejmě týká i nábytku – je vždy vyroben z velmi kvalitního dřeva, dříve se hojně uplatňovaly i prvky ze slonoviny nebo drahých kovů. Dnes je tento typ nábytku elegantní a praktický zároveň.

Moderní styl bydlení a art deco – jak je sloučit?

Dnešní styl bydlení si žádá jednoduchost a praktičnost – nábytek mnohdy připomíná jakési krabice – úplně totiž chybí ozdobné prvky. Pokud je chcete do svého bydlení přece jen vnés, pokuste se šikovně skloubit modernu se stylem Art deco. Někdy stačí i jediný kousek Art deco nábytku k ozvláštění celé místnosti. Velmi oblíbené jsou např. samolepící Art deco tapety.

Art deco jako dárek

Jak už jsme se zmínili, styl Art deco v době své největší slávy pronikl snad do všeho. I dnes ale můžete narazit na zvláštní design věcí denní potřeby. Vyrábí se např. Art deco hrací karty, nástěnné kalendáře, nástěnné hodiny nebo kabelky – všechny tyto věci jsou ale více než jen praktickým předmětem – jsou zároveň uměleckým dílem a hodí se proto perfektně jako dárek.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.3 Počet: 4 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies