Bydlení pro seniory

Evropská populace stárne a ta česká není žádnou výjimkou. Tím se také prudce zvyšují nároky na bydlení pro staré lidi. Kde bydlet ve stáří? Je domov pro seniory dobrá volba?

Plovoucí podlaha

Senioři a zvýšená poptávka po bydlení

Za posledních několik let vyrostlo v Česku mnoho nových bytů. Ty jsou však zaměřeny zejména na potřeby mladých lidí. Není ale žádným tajemstvím, že populace stárne a starých lidí a důchodců stále přibývá. Je tedy nutné pokrýt i jejich potřeby. Například nových vícegeneračních domů je velmi málo, nedostatky pociťují i lidé s nejrůznějšími zdravotními omezeními.

Důchodci a panelákové byty

Velmi mnoho důchodců žije v panelových bytech. Ty jsou pro ně po deregulaci nájemného často příliš drahé. Ne každý má možnost například vyměnit svůj velký byt za menší, a tak jim nezbývá nic jiného, než šetřit. U průměrného českého důchodce se vybavení bytu zaměřuje spíše na praktičnost. Vše by se mělo podřídit jeho zdravotnímu stavu. Pokud se senior může opřít o svou rodinu, žije se mu o poznání lépe.

Domovy pro seniory a dlouhé čekání

Důchodcům se nabízí možnost důstojného dožití v podobě ubytování v některém z domů pro seniory. Čekací doby na volné místo jsou ale enormně dlouhé. Žadatel čeká v pořadníku i několik let, vše je přitom závislé na úmrtí některého ze stávajících obyvatel. Velmi dlouhá čekací lhůta se jeví jako obrovský problém.

Nedostatečná kapacita v seniorských domech dává prostor k podnikání. V Česku začínají být trendem luxusní domovy pro seniory. Ubytování stojí u těch nejskromnějších 10 000 korun. Není ale problém zaplatit i o několik desítek tisíc více. V ceně jsou všechny služby s bydlením spojené i ochotný personál, v místě je navíc většinou lékař.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies