Búrský buldok (Boerboel)

Búrský buldok (Boerboel) je národní plemeno původem z jižní části Afriky. Je zařazen mezi neuznané plemena, pod FCI je registrován výhradně v Moloss Klubu ČR. Od 1. 1. 2008 se v České republice plemeno oficiálně nazývá Boerboel.

Boerboel

Búrský buldok a jeho povaha

Boerboel je spolehlivý, poslušný a inteligentní pes se silně rozvinutými instinkty hlídacího psa. Je sebevědomý a neohrožený, ale respektuje potřeby rodiny. Svému pánovi je velmi oddaný a věrný. Má rád rodinu a malé děti.

Základní informace o plemenu

Výška:

Ideální výška psa je okolo 66 centimetrů v kohoutku. Minimální výška činí 60 centimetrů, horní maximum není omezeno, pokud je zachována celková vyváženost stavby těla psa. Ideální výška fense pohybuje okolo 61 centimetrů. Výška fen se může pohybovat v rozpětí od 55 do 69 centimetrů.

Váha:

Ideální hmotnost psa se pohybuje okolo 65 kilogramů.

Srst:

Srst je krátká, hladká a hustá. Uznávané barvy jsou krémově bílá, světle žlutohnědá, červenohnědá, hnědá a všechny odstíny žíhané.

Tělesné proporce psa

Hlava:

Hlava je krátká, široká, hluboká, čtvercová a svalnatá s dobře vyplněnými lícemi.

Oči:

Barva očí může být v jakémkoliv odstínu hnědé, ale tmavší než srst. Oči by měly být nasazeny vodorovně, posazené široce s těsně přiléhajícími a dobře pigmentovanými víčky.

Uši:

Uši jsou středně velké, ve tvaru písmene V.

Krk:

Krk je středně dlouhý, v dobrém poměru k celkové stavbě těla psa.

Ocas:

Ocas je nasazen vysoko. Měl by být rovný.

Péče o srst

Péče o srst není náročná. Pro kartáčování je vhodné použít kartáč s přírodními štětinami nebo klasický drátěný kartáč. Každodenní kartáčování není nutné, postačí jen jednou za týden - odstraní se tak uvolněná srst. Dále slouží ke stimulaci jejího přirozeného promašťování a k odstranění nečistot.

Výchova búrského buldoka

Výchova búrského buldoka je poměrně snadná, rychle se učí nové věci a dlouho si je poté pamatuje. Přesto je vhodný pro zkušeného majitele.Má vynikající mimiku obličeje, takže chovatel snadno pozná, co si pes myslí.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.5 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies