Burbonský ohař – lovec každým coulem

Burbonský ohař je silný a svalnatý pes kvadratické postavy, který i přes své silné vzezření nepostrádá jistou dávku elegance. Ačkoliv v 16. století málem došlo k zániku rasy, dnes je jedním z nejoblíbenějších loveckých psů.

Burbonský ohař

Jak vypadá burbonský ohař

Nejnápadnější je na této psí rase srst – bílý podklad rozbíjí hnědofialové tečky a skvrny. Srst je krátká, nevyžaduje tudíž žádnou zvláštní péči. Výška dosahuje 56 cm, hmotnost se pohybuje okolo 23 kg. Hlava má hruškovitý tvar, uši jsou trojúhelníkové. Ocas bourbonští ohaři obvykle nemají, rodí se bez něj. Feny mají přirozeně siluetu jemnější a elegantnější.

Původ rasy

Burbonský ohař (ve francouzštině Braque du Bourbonnais, v angličtině Bourbonnais Pointing Dog) pochází z Francie, v 16. století byl vyšlechtěn ze středověkých ohařů v oblasti francouzského Burbonu. V době francouzské revoluce toto plemeno málem vyhynulo, zachráněno bylo nakonec jen díky úsilí několika nadšenců. Přestože byl vyšlechtěn jako lovecký pes, je také velmi dobrý společník.

Burbonský ohař a jeho charakter

Hledáte-li oddaného a inteligentního psa, který s vámi rád poleze i po horách, hlavně, když bude venku, burbonský ohař je to pravé ořechové. Tato rasa bezmezně miluje svého pána a pokud mu dopřejete dostatek pohybu, spokojenost se odrazí i v jeho poslušnosti. Nejlépe se cítí v lese na honu nebo lovu zvěře, je proto ideálním společníkem pro myslivce a lovce.

Péče o burbonského ohaře

Péče o tuto rasu nebývá náročná. Důležité je jen zajistit mu dostatek pohybu. Pak se může dožít i 14 let.

Maďarský ohař – viszla

Pikardský dlouhosrstý ohař

Velký Munsterlandský ohař

Francouzský dlouhosrstý ohař

Navarrský ohař

Výcvik loveckého psa vyžaduje trpělivost

Chcete-li mít ze svého psa opravdového lovce, je třeba zajistit mu speciální výcvik. Naštěstí existuje spousta „psích“ škol, kde můžete se svým miláčkem docházet. Důležité je, aby se naučil zůstat i po výstřelu klidný a čekat na další povely svého vůdce. Na kurzu se dále naučí norovat, oznamovat výskyt jiného zvířete v okolí, hledat stopy zvěře a podobně.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies