Brusinky 3x jinak

Brusinky jsou nejen ozdobou svíčkové omáčky, ale také vhodnou přílohou ke zvěřině, pečené zelenině či masu, moučníkům, dezertům a mnoha dalším pokrmům. Nechte se inspirovat našimi recepty na nakládané brusinky, rybíz ála brusinky a nebo brusinky ve vlastní šťávě.

Brusinky

Nakládané brusinky

Budeme potřebovat 1 kilogram brusinek, 500 až 650 gramů pískového cukru (dle chuti), citrón v BIO kvalitě.

Kilogram čerstvých brusinek opláchneme a osušíme. Vložíme je do většího hrnce, zasypeme cukrem a necháme přes noc odstát. Následující den k brusinkám přidáme dobře omytý a na kolečka nakrájený citrón. Hrnec položíme na sporák a za stálého míchání, na mírném ohni přivedeme k varu. Vaříme do té doby, než začnou brusinky houstnout. Horkými brusinkami plníme zavařovací sklenice, které by měly být čisté a nahřáté. Poté zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout. Uložíme v chladnu a temnu.

Tip: Pokud si nejste jisti, zda jsou brusinky dostatečně husté, nalijte čajovou lžičku brusinek na chladný talíř - pokud začnou během chvilky tuhnout, je jejich konzistence správná.

Brusinky ve vlastní šťávě

Budeme potřebovat 1 kilogram čerstvých brusinek, nejlépe již očištěných od stopek.

Očištěné brusinky vložíme do síta a několikrát je propláchneme studenou vodou. Poté je rozprostřeme na utěrku a necháme dobře okapat. Osušené brusinky vložíme do většího pekáčku a nebo hrnce a umístíme do předehřáté trouby. Nádobu s brusinkami přikryjeme a necháme je dusit alespoň 15 minut. Brusinky musí být měkké, měly by být ponořené do vlastní šťávy. Ještě horkými brusinkami plníme zavařovací sklenice, které by měly být čisté a nahřáté. Zavíčkujeme, položíme na plech a vložíme do trouby. Na dno plechu nalijeme cca 1 centimetr vody. Sterilujeme při 85°C přibližně 10 až 12 minut. Po sterilování necháme sklenice v troubě vychladnout. Uložíme v chladnu a temnu.

Rybíz ála brusinky

Budeme potřebovat 1 kilogram červeného rybízu, ¼ litru vody, 1/4 litru octa, 450 gramů pískového cukru, 1/2 lžičky kyseliny citrónové, 1 až 2 celé skořice, 5 až 6 hřebíčků.

Čerstvý rybíz zbavíme stopek, omyjeme a zvážíme - měl by jej být přesně 1 kilogram. Poté jej přelijeme vroucí vodou s octem a scedíme. Do většího hrnce nalijeme 150 mililitrů vody, přisypeme pískový cukr a uvedeme k varu. Vložíme skořici, hřebíček, půl čajové lžičky kyseliny citrónové a nakonec rybíz. Vaříme cca 10 až 15 minut. Ještě horkými „brusinkami" plníme zavařovací sklenice, které by měly být čisté a nahřáté. Poté zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout. Uložíme v chladnu a temnu.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 2.9 Počet: 10 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies