Brusinky

Tyto červené plody si můžete vychutnat čerstvé, sušené nebo jako nektar či kompot. Pochází ze Severní Ameriky, ale dnes už je najdete i v Evropě.

brusinky

 

U nás jsou ale chráněné, tudíž si je nemůžete sami nasbírat. Americké jsou větší a sladší než ty naše evropské brusinky. Evropské jsou také trpké, proto se čerstvé moc nekonzumují. Skvěle se hodí k svíčkové na smetaně, ale také ke zvěřině. Také si je můžete dopřát k mletému masu, plísňovým sýrům a dokonce si z nich můžete připravit i sladké pokrmy - palačinky, lívance, štoly, koláče a další.

 

Připravte si kančí kýtu s lahodnou brusinkovou omáčkou (4 porce)

 

  • Kančí maso - 4 plátky (řízky z kýty)
  • Slanina - 150 g
  • Sterilované brusinky - 150 g
  • Čerstvé brusinky - 70 g
  • Červené víno - 7 dl
  • Cibule - 1 ks (velká)
  • Masox - 1 kostka
  • Plnotučná hořčice - 1 lžíce
  • Divoké koření - 3 bobkové listy, několik kuliček pepře, jalovce a nového koření
  • Olej, Sůl, mletý pepř, cukr

 

Tento pokrm si mohou připravit i lidé, jenž jsou alergičtí na mléko, a je také vhodný pro celiaky. Kančí plátky musíte nejprve naklepat, osolit a opepřit. Pak ještě každou stranu potřete směsí, kterou si připravíte z hořčice a sterilovaných brusinek (1 lžíce). Každý takto ochucený plátek stočte do válečku. Aby vám držely tvar, můžete je převázat nití nebo je spíchněte několika párátky. Pak si slaninu nakrájejte na menší kousky a posmažte na oleji. Slanina pustí také nějaký ten tuk, proto nalijte jen malé množství oleje. Ke slanině přidejte najemno nakrájenou cibuli a neustále míchejte. Pečte tak dlouho, dokud se slaninka nezbarví do růžova.

 

Poté přidejte divoké koření, víno, masox a přiveďte k varu. Až se omáčka začne vařit, dejte do ní maso a nechte podusit. Maso vyjměte, až bude měkké. Nezapomeňte ho po vyjmutí udržovat v teple. Pak do omáčky přidejte zbytek sterilovaných brusinek. Omáčku podle chuti dochuťte solí, pepřem a cukrem a vařte, dokud omáčka pěkně nezhoustne. Omáčku zbývá už jen rozmixovat, ale nejprve z ní vyndejte koření. Masové válečky nakrájíme na plátky, zalijeme omáčkou a můžete podávat. Ideální přílohou je houskový knedlík nebo také těstoviny. Už jen lehce ozdobte čerstvými brusinkami.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 2.3 Počet: 3 Nejlepší: 3 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies