Brakýř jezevčíkovitý

Brakýře jezevčíkové si oblíbil korunní princ Rudolf Habsburgský, který je sebou bral na lovecké výlety do Turecka a Egypta. V současné době se toto psí plemeno chová převážně při práci v lese a lovu černé zvěře.

Brakýř jezevčíkovitý

<!-- -->

Z historie plemene

Psi podobní alpskému jezevčíkovitému brankýři se chovali již v dávných dobách. Velmi si je oblíbil korunní princ Rudolf Habsburgský, který je sebou bral na lovecké výlety do Turecka a Egypta. V roce 1932 byl předek dnešního brankýře uznán psími organizacemi v Rakousku jako třetí lovecké plemeno honičů. V roce 1975 bylo jeho jméno změněné na Brakýř jezevčíkovitý, FCI deklarovalo Rakousko jako zemi jeho původu.

Brakýř jezevčíkovitý - povaha

Brakýř jezevčíkovitý je inteligentní, přátelský, nebojácný, vytrvalý a energický pes. Dobře se snese s dětmi i s ostatními domácími mazlíčky.

Základní charakteristika plemene dle standartu FCI

Výška:

Pes má ideální výšku v kohoutku 37 až 38 centimetrů, fena má ideální výšku v kohoutku 36 až 37 centimetrů.

Váha:

Brakýř jezevčíkovitý váží v rozmezí 15 až 18 kilogramů.

Srst:

Toto psí plemeno má dvojitou srst, která se skládá z velmi silné krycí srsti a hustého podsrstí. Na celém těle je dobře přiléhající. Zbarvení je tmavě jelení červené, s nebo bez černých chlupů lehce roztroušených po těle. Zbarvení může být také černé s jasně definovanými červeno hnědými značkami na hlavě, hrudi, končetinách, tlapkách a spodní straně ocasu. Bílá hvězda na hrudi je povolena.

Tělesné proporce dle standartu FCI

Tělo:

Tělo je podlouhlé, silné a dobře svalnaté.

Oči:

Oči jsou tmavě hnědé.

Krk:

Krk je svalnatý, není příliš dlouhý.

Uši:

Uši jsou vysoko posazené, bez rýh. Jsou široce pověšené, hladké, středně dlouhé, na koncích zakulacené.

Nos:

Nos je černý a čenich silný.

Ocas:

Ocas je vysoko posazený, u kořene silný, na spodní straně je porostlý delší srstí.

Péče o srst

Péče o srst není příliš náročná. Pro každodenní kartáčování je vhodné použít kartáč s přírodními štětinami nebo klasický drátěný kartáč. Pravidelné kartáčování je vhodné, odstraní se tak uvolněná srst. Dále slouží ke stimulaci jejího přirozeného promašťování a k odstranění nečistot.

Výchova štěněte

Výchova štěněte musí být důsledná, měla by začít již od ranného věku štěněte. Výchova musí být také založená na vzájemném respektu. Povaha psa není komplikovaná a jakmile pochopí vaše pravidla, nebude je porušovat.

Toto psí plemeno vyžaduje dostatek pohybu

Vyžaduje dostatek pohybu a pravidelné, dlouhé vycházky. Jako domácí společníci jsou však chováni jen zřídka. Je využíván především při práci v lese a na černou zvěř. Dožívá se průměrného věku 12 - 13 let, ale i déle.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.7 Počet: 3 Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies