Boykin španěl

Boykin španěl je oblíbeným psím plemenem v Americe. Je využíván jak k lovu menších zvířat, tak také jako věrný, aktivní a mírumilovný domácí mazlíček. Přečtěte si o tomto psím plemenu více informací.

Boykin španěl

<!-- -->

Z historie plemene

Boykin španěl byl poprvé chován lovci v Jižní Karolíně na počátku 20. století. Jejich cílem bylo vytvořit ideálního psa pro lov divokých kachen a krocanů v bažinách Wateree River Swamp. Dle jejich požadavků musel být takový pes menšího vzrůstu, nižší hmotnosti ale za to odolný a velmi vytrvalý. Dnešní podobu Boikyn španěla má na starosti americký plantážník L.W.Whit Boykin, který jej díky cílené selekci vyšlechtil ve velmi odolného, praktického a poslušného psa, vhodného nejen na lov, ale také jako domácího mazlíčka. Je velmi hojně rozšířen v Americe.

Boykin španěl - povaha

Boykin španěl (Boykin Spaniel) je velmi inteligentní, přátelský, poslušný a dobrosrdečný pes. Má velmi jemný cit, díky němuž je nezaměnitelným pomocníkem při lovu. Také je velmi dobrým plavcem. Je oddaný svému pánovi, kterému se snaží při každé příležitosti zavděčit. Má rád malé děti i ostatní domácí zvířata.

Základní charakteristika plemene dle standartu FCI

Výška:

Kohoutková výška psa se pohybuje v rozmezí od 38,5 do 45 centimetrů, fena má v kohoutku 35 až 41 centimetrů.

Váha:

Váha psa se pohybuje v rozmezí od 15,5 do 18 kilogramů, fena váží v rozmezí 11 až 15,5 kilogramů.

Srst:

Toto psí plemeno má srst přiléhavou, středně dlouhou, mírně kadeřavou, s jemnou srstí lehce zpeřenou na končetinách, tlapkách, uších, hrudi a na břiše. Krátká a rovná srst bez zpeření je přípustná. Zbarvení je hutné, bohatě játrově (červenohnědě) zbarvené nebo tmavě čokoládové. Malé bílé skvrny na hrudi jsou povoleny.

Tělesné proporce dle standartu FCI

Tělo:

Boykin španěl je středně velký a statný pes..

Krk:

Krk má mírně delší, svalnatý, na vrcholu je mírně klenutý.

Oči:

Oči jsou zbarvené v odstínech od žluté do hnědé, v harmonii se zbarvením srsti. Jsou dobře posazené, s živým, inteligentním a důvěřujícím výrazem.

Uši:

Uši jsou posazené mírně nad úrovní očí, natažené vpřed dosahují na špičku nosu. Jsou svěšené blízko u hlavy.

Ocas:

Ocas by měl být zakotvený, v dospělosti by měl být dlouhý od 6 do 7,5 centimetru.

Péče o srst

Péče o srst není příliš náročná. Pro každodenní kartáčování je vhodné použít kartáč s přírodními štětinami nebo klasický drátěný kartáč. Pravidelné kartáčování je vhodné, odstraní se tak uvolněná srst. Dále slouží ke stimulaci jejího přirozeného promašťování a k odstranění nečistot.

Výchova štěněte

Výchova štěněte musí být důsledná, měla by začít již od ranného věku štěněte. Výchova musí být také založená na vzájemném respektu. Povaha psa není komplikovaná a jakmile pochopí vaše pravidla, nebude je porušovat.

Toto psí plemeno vyžaduje dostatek pohybu

Vyžaduje dostatek pohybu a pravidelné, dlouhé vycházky. Dožívá se průměrného věku 13 - 14 let, ale i déle.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.5 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies