Boj se slimáky

Slimák dokáže zlikvidovat celou vaši úrodu - zeleninu i okrasné květiny. Tento boj nesmíte vzdát. Na chemické přípravky je vždy dost času. Spíše využijte jejich přirozené nepřátele nebo nastražte různé důmyslné pastičky.

Slimáci - zbavte se jich pomocí hlístic

 

Nejprve se seznamte s nepřítelem

 

Někteří slimáci jsou škodlivější. Například velký slimák popelavý jde především po mršině, trusu či hnijící hmotě. Oproti tomu zahradní slimák zničí vše, co je jen trochu podobné rostlinám. Slimák španělský je ale nejhorším druhem, který se ale u nás vyskytuje v obrovském počtu.

 

Zajímavosti o slimácích

 

  • Jelikož postrádají zuby, tak svou potravu trhají.
  • Jsou to sice nomádi (nemají domov), ale je zajímavé, že se vždy vracejí zpátky na stejné místo. Když jim někde na zahradě vytvoříte úkryt, ráno je krásně posbíráte a máte hotovo.
  • Jedná se o noční tvory. Ve dne se schovávají pod kameny, listy či pod květináče. Mohou se schovat kamkoliv, kvůli faktu, že nemají kostru.
  • Vlhkost a voda jsou jejich milovanými společníky. Proto raději zahradu zalévejte brzy ráno a nikoliv večer.

 

Jak na ně vyzrát?

 

Můžete je jednoduše posbírat a odvézt někam daleko. Nebo se jich můžete zbavit pomocí přirozených nepřátel, kteří slimáky odstraní za vás. Patří tu ježci, kachny, žáby, ropuchy, slepýš křehký, stonožky, různé druhy brouků - střevlíci, drabčíci, pateříci a další.

 

Pomoci vám může i obyčejná salátová okurka, která je tajnou a účinnou zbraní proti slimákům. Stačí nakrájet několik plátků, které pak dáte na hliníkový plát či podložku. Prakticky můžete použít cokoliv, co je vyrobeno z hliníku. Slimáci se pak vaší úrodě zdaleka vyhnou, neboť mezi okurkou a hliníkem dochází k určité chemické reakci, při níž se uvolňuje výrazná vůně. I když tu vůni člověk vůbec necítí, je to opravdu velmi účinné.

 

Ale tou nejspolehlivější metodou k jejich vyhubení jsou hlístice. Je to nejrychlejší, nejefektivnější, nejméně pracný a zcela biologický způsob boje. Tato metoda zabere asi na 6 týdnů a funguje tak, že parazitické hlístice napadnou slimáky v půdě a to zevnitř. Dostanou se do jejich těla, napadení slimáci do 5 dní přestanou žrát a od 7 do 21 dnů umírají. Po nějaké době nová generace hlístic opustí mrtvého hostitele a hledá si novou oběť. Nemusíte se bát, že bude zahrada plná mrtvolek. Slimáci totiž umírají pod zemí.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.2 Počet: 5 Nejlepší: 5 Nejhorší: 2

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies