Blíží se výsadba česneku!!

Chcete si příští rok uvařit opravdovou česnečku nebo namazat na chleba chutnou česnekovou pomazánku? S čínským česnekem zřejmě nezazáříte, tak nezapomeňte zasadit pravý český česnek na vaši zahrádku!

Česnek

Říjen je ideální

Pro výsadbu česneku je říjen ideální. Jestliže to nestihnete, nic se neděje. Česnek lze sadit až do zámrazu, takže ani v polovině listopadu nic není ztraceno. V ideálním případě by teplota půdy s vysazeným česnekem měla trvale klesnout pod cca 8 ˚ C. Proč? Aby stroužky nenapadly plísně rodu Fusarium. Při výsadbě mějte na paměti, že česnek můžete po česneku nebo jiné cibulovině vysadit na stejné místo nejdříve po čtyřech či pěti letech. Pokud se vyskytne bílá sklerociová hniloba, tak až za osm nebo deset let.

Vhodná sadba

Před samotným sázením sežeňte vhodnou sadbu. Rozhodněte, se zda chcete pěstovat paličák nebo nepaličák a pak volte vhodnou, nejlépe uznávanou sadbu. Zkuste získat sadbu od někoho, kdo se pěstováním česneku zabývá. Už jste sadbu sehnali? Je třeba ji namořit. Vyzkoušejte přípravky, jako je Rovnal Flo či Merpan. Mořením ochráníte česnek před vlnovníkem česnekovým. Ochrana proti háďátku zhoubnému už není tak jednoduchá. Je dobré sehnat sadbu, která není háďátkem promořená. Jak dlouho mořit? Stačí osm až dvanáct hodin, déle ne, jinak hrozí znehodnocení sadby. Až stroužky uschnou, hurá s nimi do hlíny.

Připravte si záhon

Nejlepší je záhon, kde byla předtím zasazena plodina, která byla hnojena statkovými hnojivy. To česneku náramně prospěje. Pokud to tak není, pohnojte záhon třeba Cereritem. Jednotlivé stroužky saďte pět až patnáct centimetrů od sebe a šířku mezi řádky udržujte na cca dvaceti až čtyřiceti centimetrech. A jak se stroužkem hluboko? Stačí šest centimetrů. Na stroužek lehce zatlačte, přitiskněte ho do země a lehce zavlažte.

Péče po zbytek roku

Stroužky jsou v zemi, nyní bude třeba se o záhon během celé vegetace starat. Občas záhonek proplejte a rozhrábněte půdní škraloup mezi řádky. V okamžiku, kdy se objeví vrcholky s pacibulkami, neotálejte a odštípněte je, jinak se objeví květní stvol. Na jaře můžete česnek přihnojit dusíkatým hnojivem a v období od května do června mu dopřejte více vláhy. Pak nezbývá než jen čekat, kdy přijde ta správná doba na sklizeň a šup s česnekem do hrnce.

Česnek v kuchyni

Nakládaný česnek s feferonkou

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 2.5 Počet: 2 Nejlepší: 3 Nejhorší: 2

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies