Bergamský ovčák

Bergamský ovčák je ideálním pastýřským psem, charakteristický svou vytrvalostí, inteligencí a neobyčejně citlivými smysly.

Bergamský ovčák

Z historie plemene

Bergamský ovčák je psí plemeno známé již z dob dávnověku. Je příbuzné s východními salašnickými psy. Na území severní Itálie (Bergamo) docestoval bergamský ovčák společně s finskými cestovateli.

Bergamský ovčák - povaha

Bergamský ovčák je velmi inteligentní a pracovitý pes. Je odvážný, ale zároveň ostražitý, přátelský a oddaný rodině. Pokud má pocit ohrožení, je schopen rodinu chránit i před návštěvami. Dobře se snese s malými dětmi i ostatními domácími zvířaty.

Základní charakteristika plemene dle standartu FCI

Výška:

Výška psa se pohybuje v rozmezí od 58 do 60 centimetrů, výška feny v rozmezí od 54 do 56 centimetrů.

Váha:

Pes váží v rozmezí od 32 do 38 kilogramů, fena v rozmezí od 26 do 32 kilogramů.

Srst:

Srst bergamského ovčáka je dlouhá, smotaná do vřetýnek. Přípustné zbarvení je šedé, šedé se skvrnami světle šedými až černými. Přípustné je i černé zbarvení. Skvrny mohou být i bílé barvy, zde platí omezení na 1/5 povrchu.

Tělesné proporce dle standartu FCI

Tělo:

Bergamský ovčák je pes střední velikosti, prostého vzhledu, s bohatou srstí pokrývající všechny části těla.

Hlava:

Hlava je velká, kůže musí být silná, ale těsně přiléhající k tkáním, bez vrásek.

Oči:

Oči jsou velké, duhovka je více či méně kaštanové barvy, v závislosti na barvě srsti. Jejich výraz je měkký, klidný a pozorný.

Uši:

Uši jsou nasazené vysoko, poloklopené (tj. poslední dvě třetiny boltce jsou klopené). Když pes zpozorní, ucho se v bázi lehce zvedne. Uši jsou trojúhelníkovitého tvaru, jejich délka se pohybuje mezi 11 a 13 centimetry, šířka od 6,5 až 8 centimetrů.

Ocas:

Nasazený v poslední třetině zádi, silný a tlustý u kořene, zužující se ke špičce. Pokrytý lehce vlnitou srstí podobnou kozí srsti. Jeho délka je 60 až 65 % kohoutkové výšky a dosahuje při normálním postoji k hleznu.

Péče o srst

Bergamský ovčák má atypickou srst smotanou do vřetýnek. Péče o ní je poměrně náročná, psa je možné kartáčovat do stáří jednoho roku. Poté je žádoucí nechat srst „provázkovat" a plstnatět. Je však nutné předcházet vzniku velkých ploten zplstnatělé srsti, nejlépe  ručním oddělováním jednotlivých pramenů od sebe.

Výchova štěněte

Výchova štěněte musí být důsledná, měla by začít již od ranného věku štěněte. Výchova musí být také založená na vzájemném respektu. Povaha psa není komplikovaná a jakmile pochopí vaše pravidla, nebude je porušovat.

Toto psí plemeno vyžaduje dostatek pohybu

Toto psí plemeno vyžaduje dostatek pohybu a pravidelné, dlouhé vycházky za každého počasí. Není vhodným psem do bytu. Dožívá se průměrného věku 11 - 12 let, ale i déle.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies