Belgický grifonek

Belgický grifonek je velmi živé, inteligentní, společenské, vytrvalé, nebojácné a zároveň také citlivé psí plemeno, které lze snadno vycvičit. Svým vzhledem je velmi podobné plemenům bruselský grifonek a brabantík. Od těch se liší zejména délkou a zbarvením srsti. Společným předkem těchto plemen je hrubosrstý pes nazývaný „Smousje".

Belgický grifonek

Belgický grifonek a jeho povaha

Toto psí plemeno je velmi živé, inteligentní, společenské, zároveň také vytrvalé a citlivé. Je velmi oddáno svému pánovi a jeho rodině, s ostatními domácími mazlíčky se také velmi dobře snáší. Belgický grifonek má velké nadání rychle se učit novým věcem, proto není jeho výchova složitá. Také je vhodný na psí sporty. Svým vzhledem je velmi podobný plemenům bruselský grifonek a brabantík, od kterých se liší zejména délkou a zbarvením srsti. Obvykle se dožívá vysokého věku (nad 15 let).

Základní charakteristika plemene dle standartu FCI

Výška:

Belgický grifonek má v kohoutku v rozmezí 22 až 28 centimetrů. Standard FCI přesnou výšku neuvádí.

Váha:

Belgický grifonek váží v rozmezí 3,5 až 6 kilogramů.

Srst a péče o ni

Srst je tvrdá, ježatá, středně dlouhá, rovně přiléhající a s podsadou. Zbarvení srsti může být černé nebo černé s pálením, které musí být čisté a jednotně syté barvy. Péče o srst belgického grifonka není složitá, stačí ji pouze jednou týdně vykartáčovat, abychom odstranili odumřelé chloupky. Důležité je také zastřihování chloupků kolem očí a čistění kožních záhybů pod očima. Nesmíme zapomenout na pravidelné zastřihování drápků.

Tělesné proporce dle standartu FCI

Tělo:

Tělo má belgický grifonek silné a kompaktní.

Hlava:

Hlava je široká, kulatá, s klenutým čelem, co nejkratším nosem a vystupující bradou. Typickým znakem belgického grifonka (i obou podobných plemen) je předkus.

Oči:

Oči jsou nápadně velké, kulaté a umístěny dosti daleko od sebe. Barva očí by měla být tmavohnědá. Okraje víček jsou vždy černé, bělmo očí by nemělo být viditelné.

Uši:

Uši jsou menší, široce postavené a klopené.

Ocas:

Ocas je posazený vysoko, směřující špičkou ke hřbetu.

Výchova štěněte

Výchova štěněte musí být důsledná, měla by začít již od ranného věku štěněte. Výchova musí být také založená na vzájemném respektu. Povaha psa není komplikovaná a jakmile pochopí vaše pravidla, nebude je porušovat.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies