Bělení řapíkatého celeru

Celer je u nás třetí nejčastěji pěstovanou a využívanou kořenovou zeleninou. Ačkoliv toto místo zaujímá především celer bulvový, i celer řapíkatý si našel své příznivce.

Řapíkatý celer

Střípky z historie celeru

Celer řapíkatý se dlouho pěstoval pouze pro své léčivé účinky. Zprávy o něm sahají hluboko do historie, jeho skutečné síly a chutě se však začalo plně využívat ve středověku, přesněji v polovině 16. století. K nám do Evropy se dostal až o více než století později.

Pěstování zeleniny na balkóně

Paprika a její pěstování

Zásady BIO pěstování - myslete na naši Zemi!

Celer a naše zdraví

Celer řapíkatý má mnoho vitamínů a minerálních látek, které mají velice příznivý vliv pro lidské tělo. Obsahuje betakaroten, bílkoviny, kyselinu askorbovou, fosfor, hořčík, železo, vápník, některé z vitamínů B a rovněž éterické oleje.

Vzhledem ke svému dietnímu charakteru se často užívá jako prvek ke snižování váhy, a to zejména proto, že obsahuje velký podíl nerozpustné vlákniny. Pravidelnou konzumací tak můžete přirozeně a bez drastických diet zhubnout několik kilogramů.

Vláknina v řapíkatém celeru, ale i v ostatních potravinách při cestě trávicí soustavou nabobtná, neboť do sebe absorbuje vodu a tím zvětší svůj objem. Potravina pak dodává pocit sytosti i při menších porcích jídla. Hlad se obvykle dostaví za delší dobu, než po potravinách bez vlákniny.

Pěstování celeru

  • Vypěstování řapíkatého celeru je stejně jednoduché, jako pěstování bulvového celeru.
  • Zasít ho můžete začátkem března, ale i koncem dubna - záleží pouze na tom, v jakém období jej budete chtít sklízet.
  • Zasévá se do hlinitopísčité zeminy.
  • Sklízet ho můžete o měsíc dříve, než celer bulvový.

Bělení řapíků celeru pro lepší chuť

Aby měl řapíkatý celer skutečně výtečnou chuť, křehké a šťavnaté řapíky, je nutné jej bělit. Řapíky o velikosti 30 až 40 centimetrů je třeba obalit tmavou fólií na několik týdnů (přibližně 2 až 3 týdny). Z fólie mohou vykukovat pouze listy. Místo fólie lze použít jakýkoliv karton nebo vlnitý papír. Pokud ani ten nemáte, svažte řapíky ihned pod listy a nahrňte na celer hlínu (až po listy).

Vypěstujte si špenát

Pěstujeme rebarboru

Pěstujeme olivovník evropský

Pěstujeme batáty

Pěstujeme indickou okurku, neboli kalabasu

Pěstujeme ředkvičky

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies