Beauceron

Beauceron patří mezi nejstarší plemena Francie. Beauceronovi se také říká Beaucký pes nebo Červená punčoška.

Beauceron

Beauceron - povaha

Beauceron je inteligentní, energické, poslušné, odvážné a sebevědomé psí plemeno, které má nadevše rádo svou rodinu. Má rádo malé děti i ostatní domácí zvířata. Rychle se učí, proto je vhodné na agility, výcvik, sportovní i služební kynologii. Beauceron je také výborný hlídací pes.

Základní charakteristika plemene dle standartu FCI

Výška:

Pes má v kohoutku 65 až 70 centimetrů, fena má v kohoutku 61 až 68 centimetrů.

Váha:

Standart FCI váhu neuvádí.

Srst:

Srst je hustá, pevná a dobře přiléhající k tělu, 3 až 4 centimetry dlouhá. Na hlavě je srst jemná. Podsada je krátká, jemná, hustá a prachová, nejlépe v barvě myší šedi, velmi přiléhavá, neprosvítá přes krycí srst.

Zbarvení srsti se dělí na 2 základní:

a)     černá s pálením (černá s pálenými znaky): „červená punčoška". Černá barva je velmi sytá, pálení je barvy veverky.

b)    harlekýn (modře skvrnitý s pálenými znaky): šedá, černá s pálením, podíl černé a šedé je stejný, skvrny jsou dobře rozmístěné, někdy převládá černá. Pálené znaky jsou stejné jako pro barvu černou s pálením.

Tělesné proporce Beaucerona

Tělo:

Tělo mírně obdelníkového formátu, dobrých proporcí.

Hlava:

Hlava je dobře modelovaná s harmonickými liniemi. Při pohledu z profilu leží horní linie mozkovny a čenichové partie v rovnoběžných rovinách.

Krk:

Osvalený, dobré délky, harmonicky přecházející v plece.

Oči:

Oči jsou horizontálně uložené, lehce oválného tvaru. Duhovka musí být tmavě hnědá, pro varietu harlekýn jsou povolené březové (skvrnité) oči.

Uši:

Uši jsou vysoko nasazené. Polovztyčené nebo klopené. Neměly by přiléhat k lícím. Jsou ploché a poměrně krátké.

Ocas:

Nekupírovaný, nesený nízko. Dosahuje k hleznu, není vychýlený do strany, tvoří mírný háček ve tvaru písmene „J". V pohybu může být ocas nesen výše, v prodloužení hřbetní linie.

Péče o srst

Péče o srst není příliš náročná. Pro každodenní kartáčování je vhodné použít kartáč s přírodními štětinami nebo klasický drátěný kartáč. Pravidelné kartáčování je vhodné, odstraní se tak uvolněná srst. Dále slouží ke stimulaci jejího přirozeného promašťování a k odstranění nečistot.

Výchova štěněte

Výchova štěněte probíhá většinou bez problémů, měla by začít již od ranného věku štěněte. Výchova musí být důsledná, ale také založená na vzájemném respektu. Povaha psa není komplikovaná a jakmile pochopí vaše pravidla, nebude je porušovat.

Pohyb je pro toto psí plemeno velmi důležitý

Snažte se zajistit tomuto psímu plemenu hodně pohybu. Pes se dožívá 11-ti až 13-ti let , ale i déle.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies