Bazény versus stavební zákon

Pokud plánujete na svém pozemku výstavbu bazénu zapuštěného do země, raději si předem zjistěte, zda-li nepotřebujete k jeho stavbě povolení. Zanedbání ohlašovací povinnosti může mít za následek až 500 000 pokutu.

Bazén

Co říká stavební zákon o výstavbě bazénů zabudovaných do země

  • V ustanovení § 103 stavebního zákona je uveden seznam staveb a prací, které lze realizovat bez povolení a bez ohlášení.
  • Stavby, které lze realizovat na základě ohlášení, jsou uvedeny v ustanovení § 104 nového stavebního zákona.

Zabudovaný bazén do 40m2 a nad 40m2 zastavěné plochy

Bazén do 40 m2 zastavěné plochy spadá dle § 103 1.d.5 mezi stavby, na které není nutné stavební povolení, je pouze nutné ohlášení stavebnímu úřadu. Musíte vypsat formulář Oznámení o záměru v území k vydání územního souhlasu a následně jej podat na stavební úřad, kde je zákonem stanovena 30-ti denní čekací lhůta na vyjádření. Vlastníci sousedních pozemků musí podepsat, že se záměrem souhlasí.

Bazén nad 40 m2 zastavěné plochy spadá dle § 104 2.a. mezi stavby, které vyžadují ohlášení stavebnímu úřadu. Žadatel musí vyplnit formulář Ohlášení stavby. Po vyplnění formuláře a doložení všech potřebných příloh je nutné žádost podat na příslušný stavební úřad. Poplatky za vyřízení stavebního povolení se podle rozsahu stavby pohybují od 300 Kč do 3 000 Kč. Zákonem daná čekací lhůta je stanovena na 40 dní. Pokud stavební úřad ve lhůtě do 40-ti dnů žadateli nedoručí žádné usnesení o zákazu stavby, tak podle § 107, platí, že stavební úřad souhlas udělil.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies