Balkón jako oáza klidu

I klasické balkóny, jenž jsou součástí mnoha panelákových bytů, mohou být takovými malými oázami klidu. V dnešním článku vám poradíme několik zajímavých tipů a triků, jak toho snadno docílit.

Majoránka

Místo betonové podlahy umělá tráva

Nelíbí se vám stará betonová podlaha, kterou máte na balkóně? Není nic jednoduššího, než na ni položit tzv. umělou trávu. Mít živý trávník na balkóně by bylo poněkud složitější, umělá tráva je ovšem jeho vhodnou alternativou. Kromě „přírodního“ vzhledu oceníte také její praktičnost a snadnou údržbu. Je k dostání v každém větším hobby marketu a její pořizovací cena se pohybuje od 99 Kč výše za jeden metr čtvereční.

Jak si zajistit soukromí?

Soukromí můžete docílit například tak, že zábradlí oblemujete rákosovou či bambusovou rohoží. Výhodou je, že tyto praktické a vlivům počasí odolné rohože jsou k dostání v mnoha délkách, barevných provedeních i hustotě, navíc za velmi příznivé ceny. Další možností je obložit zábradlí balkónu dřevem. To je ovšem zdlouhavá a také finančně náročnější záležitost.

Květiny a bylinky oázu klidu zkrásní i provoní

Vhodnými bylinkami jsou například bazalka, máta, majoránka, petrželka, oregano, libeček či koriandr, které nejen že balkón krásně provoní, ale také vždy čerstvé budou k dispozici  pro ochucení vašich pokrmů. Pěstovat je můžete v květináčích, kamenných nádobách a nebo třeba dřevěných truhlících.

Velmi pěkně vypadají bylinky v kombinaci s rostlinami okrasnými květem (levandule, pelargónie, surfínie, milion bells, apod.). Pořiďte si květináče různých výšek, zasaďte do nich jednotlivé rostliny a libovolně je umístěte (například do skupinek po dvou nebo třech rostlinách, pyramidově, sestupně, apod.). Z šedivého balkónu uprostřed města se tak rázem stane malá rozkvetlá zahrádka.

Nezapomeňte na dekorace

Do své malé oázy klidu umístěte dekorace, které zde pomohou dotvořit harmonickou atmosféru. Hodí se například lehký nábytek z ratanu či textilní polštářky na sezení, solární lampy ve tvaru kamenů, sošky budhy, dřevěné zvonkohry, misky se skleněnými kamínky a nebo malé fontánky. Při výběru jednotlivých dekorací mějte na paměti, že by měly respektovat velikost prostoru, kde je chcete následně umístit. To znamená, že do malého prostoru je vhodné zvolit spíše menší dekorace, do většího prostoru můžeme zvolit dekorace masivnější.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies