Balkánský (srbský) honič

Původ balkánského honiče se datuje od roku 1005 našeho letopočtu. Hlavní zásluhu na rozšíření tohoto spolehlivého, aktivního a laskavého psíhooplemene má Frank Laska, který plemeno popsal a rpzšířil.

Balkánský honič

Balkánský honič - povaha

Balkánský honič je milý, přátelský, velmi živý, spolehlivý, temperamentní a laskavý pes. Dobře se snese s malými dětmi i ostatními domácími zvířaty.

Základní charakteristika plemene dle standartu FCI

Výškaen

Pes má v kohoutku 46 až 56 cmtimetrů, ideální výška je v rozmezí 51 až 52 centimetrů. Fena má v kohoutku 44 až 54 centimetrů, ideální výška je v rozmezí 48 až 49 centimetrů.

Váha:

Balkánský honič váží v rozmezí 19,5 až 20,5 kilogramů. Standard FCI hmotnost neuvádí.

Srst:

Toto psí plemeno má krátkou, hustou srst silné struktury. Srst je na celém těle dobře přiléhající. Na zadní části stehen a na ocasu je srst o něco delší. Zbarvení je červené - od odstínů žlutočervené, až po rezavou, s černým pláštěm nebo sedlem. Bílá skvrna na hrudi je povolena, ale není žádoucí.

Tělesné proporce balkánského honiče dle standartu FCI

Tělo:

Pes střední velikost a robustní konstituce.

Oči:

Oči jsou střední velikosti, oválného tvaru, mírně šikmo posazené. Okraje víček jsou velmi tmavé, nejlépe černé. Barva duhovky je co nejtmavší.

Nos:

Nos je dobře vyvinutý a vždy černý. Čenich je klínovitého tvaru a o trochu kratší, než lebka, ideální poměr délky čenichu a lebky je 9/10.

Uši:

Uši jsou posazené vysoko, tenké, střední šířky i délky, svěšené, volně visící blízko u lící.

Krk: Krk má silný, o délce přibližně stejné, jako hlava, jeho horní část je mírně klenutá, je posazený šikmo, v úhlu 45 až 50°.

Ocas:

Ocas je u základu silný, směrem ke konečku se postupně zužuje, dosahuje úrovně hlezen, je zatočený směrem nahoru, nošený pod linií zad, zhusta pokrytý srstí.

Péče o srst

Péče o srst balkánského honiče není náročná. Srst je velmi krátká, nepotřebuje žádné kartáčování ani rozčesávání.

Výchova štěněte

Výchova štěněte musí být důsledná, měla by začít již od ranného věku štěněte. Výchova musí být také založená na vzájemném respektu. Povaha psa není komplikovaná a jakmile pochopí vaše pravidla, nebude je porušovat.

Pohyb je pro toto psí plemeno velmi důležitý

Snažte se zajistit tomuto psímu plemenu hodně pohybu. Toto psí plemeno není vhodné do městských bytů, nejlépe mu bude u domku s dostatečně velkou zahradou. Pes se dožívá 13-ti až 15-ti let, ale i déle.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.5 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 2

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies