Balinéská kočka (Balinees cat)

Balinesky jsou inteligentní, živé a upovídané kočky, které milují společnost lidí. Působí exoticky, jsou výbornými rodiči svých potomků a nevyžadují žádnou zvláštní péči.

Kotě modrooké

Původ kočky

Balineska je vyšlechtěné plemeno vzniklé přirozenou mutací siamských koček v roce 1963. Dlouho byla považována za dlouhosrstou siamskou kočku, ale později se přejmenovala podle balijských tanečníků, které připomíná svou elegancí. Uznána byla v roce 1970.

Povahové rysy Balinesky

Balinesky neboli Balijky jsou velmi temperamentní, vyžadují hodně pohybu. Nemají rády samotu a dosahují sexuální dospělosti dříve než ostatní kočky. Ke svým potomkům se chovají velmi mateřsky. Stejně milé a oddané jsou ke svému pánovi a jeho rodině. Jsou vhodné k chovu v bytě, ale mají rády i pobyt venku.

Jak balinéská kočka vypadá?

Výška a váha

Balineska je středně velká kočka vážící 2,5 až 5 kg.

Vzhled balinesky

Balinéská kočka má trojúhelníkovou hlavu, dlouhé tělo, krk a končetiny. Safírově modré sešikmené oči, dlouhý nos a velké, špičaté uši jí dodávají exotický vzhled. Přední nohy jsou kratší než zadní, tlapky poměrně malé. Ocas je dlouhý, huňatý.

Srst balinéské kočky

Balineska je polodlouhosrstá orientální kočka s delší hedvábnou srstí a barevnými odznaky. Největší osrstění se nachází na límci, plecích a ocase.

Zbarvení srsti

Kočka může mít tmavohnědé, modrošedé, růžovošedé nebo čokoládově hnědé znaky. Uznávání barevných variet se v různých zemí liší.

Péče o srst

Přestože se srst nezacuchává, měla by se kartáčovat a česat denně.

Balinéská kočka a zajímavosti

Standardními vadami balinesky jsou šilhavé nebo jinak než modře zbarvené oči, podsada, slabé zadní nohy a albínský nos. Baleniska má charakteristický melodický hlas a je velmi „upovídaná”.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 3 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies