Aztécký cukr - Lipie sladká

Lippia dulcis je nenáročná rostlinka, kterou lze jednoduše pěstovat v květináči. Lipie, stejně tak, jako Stevia rebauldiana se používá jako náhražka cukru. Lipie je téměř tisíckrát sladší, než klasický cukr.

Lippia

Lipie sladká známá také jako aztécký cukr

Lipie sladká (Lippia dulcis) je velmi atraktivní užitková rostlina, která je velmi podobná Stevii (Stevia rebauldiana), což je velmi oblíbená rostlina, která se používá jako náhražka cukru. Stevia i Lipie jsou vhodná jak pro diabetiky, tak pro všechny, co chtějí zhubnout pár kilogramů. I když se tyto rostliny používají jako náhražka cukru, neobsahují žádné kalorie.

Lipie sladká (Lippia dulcis) a její pěstování

Lippia dulcis je nenáročná rostlinka, kterou lze jednoduše pěstovat květináči. Ideální je pěstování na východní straně. Sladké látky se v lipii tvoří více, když má dostatek světla a tepla. Na léto je dobré rostlinku přesunout na venkovní stanoviště, v zimě je ideální pěstování v domácnosti. Listy a stonky lipie obsahují hernandulcin, což je sloučenina, která je téměř tisíckrát sladší, než obyčejný cukr. Tato rostlina je mimořádně aromatická. Listy lze užívat jak v čerstvém stavu, tak mražené nebo sušené.

Kde mohu „aztécký cukr“ zakoupit?

Lipie sladká (Lippia dulcis) se dá zakoupit v každém větším květinářství. Cena této rostliny se pohybuje okolo 30 - 50 Kč. Z jedné rostliny lze získat až 500 gramů sušeného "cukru".

Další články o pokojových rostlinách

Pokojové rostliny a jejich rozmnožování

Pokojové rostliny potřebují tvarování a zastřihávání

Květináče pro pokojové rostliny - jak lahodit oku

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.4 Počet: 5 Nejlepší: 5 Nejhorší: 2

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies