Azavak - symbol přepychu

Azavak (azavašský chrt) pochází původem z Afriky, přesněji z údolí Azawakh, kde byl již před několika tisíci lety chován kmeny kočovných Tuaregů ke štvaní gazel a ochraně stád amajetku.V současné době je Azavak symbolem přepychu.

Azavak

Azavak a jeho původ

Azavak (azavašský chrt) pochází původem z Afriky, přesněji z údolí Azawakh, kde byl již před několika tisíci lety chován kmeny kočovných Tuaregů (Nomádů) ke štvaní gazel a ochraně stád a majetku. Nomádi v něm vidí zvíře přepychu. V Evropě se Azavak objevil až po druhé světové válce.

Azavak - povaha

Azavak je velice inteligentní, živé, temperamentní, částečně pyšné a oddané psí plemeno, které je závislé na svém pánovi, kterého velmi miluje a nejlépe se cítí s ním a jeho rodinou. K cizím lidem se ale chová podezíravě.

Azavak versus Sloughi

Azavaka lze snadno zaměnit s plemenem arabského původu - Sloughi. Azavak je vyšší než delší, u plemene Sloughi je tomu naopak. Sloughi se také běžně vyskytuje i v černé barvě. U Azavaka není černá barva přípustná.

Základní charakteristika plemene dle standartu FCI

Výška:

Pes má v kohoutku 64 až 74 centimetrů, fena má v kohoutku 60 až 70 centimetrů.

Váha:

Pes váží v rozmezí 20 až 25 kilogramů, fena váží v rozmezí 15 až 20 kilogramů.

Srst:

Azavak má srst krátkou, jemnou, po celém těle dobře přiléhavou. Nemá podsadu, na břiše nemá téměř žádnou srst. Zbarvení je pískové ve všech odstínech, od béžové po tmavě červenou, pískovou s černým žíháním. Povinné jsou bílé ponožky a bílá špička ocasu. Může se vyskytovat i bílá skvrna na hrudi.

Tělesné proporce Azavaka

Hlava:

Dlouhá, jemná, suchá, cizelovaná, poměrně úzká, ale ne přehnaně.

Krk:

Dobře odsazený, dlouhý, tenký a svalnatý, lehce klenutý. Kůže je tenká a netvoří lalok.

Oči:

Mandlového tvaru, dost velké. Jejich barva je tmavá nebo jantarová. Oční víčka pigmentovaná.

Uši:

Dost vysoko nasazené, tenké, vždy svěšené a ploché, s poměrně širokou základnou, přilehlé k lebce, nikdy ve tvaru „růžového ucha". Mají tvar trojúhelníku s lehce zaobleným koncem. Při pozornosti chrta se jejich základna vztyčí.

Ocas:

Nízko nasazený, dlouhý, tenký, suchý, ke konci se zužující. Je pokrytý stejnou srstí jako tělo, špička ocasu je bílá. Je dolů nesený, s lehce vzhůru ohnutým koncem. Při vzrušení může být nesen nad horizontálou.

Péče o srst

Péče o srst není náročná. Pro každodenní kartáčování je vhodné použít kartáč s přírodními štětinami nebo klasický drátěný kartáč. Pravidelné kartáčování je vhodné, odstraní se tak uvolněná srst. Dále slouží ke stimulaci jejího přirozeného promašťování a k odstranění nečistot. Azavak nemá rád vodu, proto koupání omezte na nejnutnější minimum.

Výchova štěněte

Výchova štěněte probíhá většinou bez problémů, měla by začít již od ranného věku štěněte. Výchova musí být důsledná, ale také založená na vzájemném respektu. Povaha psa není komplikovaná a jakmile pochopí vaše pravidla, nebude je porušovat.

Pohyb je pro toto psí plemeno velmi důležitý

Snažte se zajistit tomuto psímu plemenu hodně pohybu. Pes se dožívá 11-ti až 13-ti let , ale i déle.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies