Aspidistra elatior - charakteristika a pěstování

Nejideálnějším stanovištěm pro pěstování aspidistry elatior je stinné a klidné místo. Rostlina není náchylná na průvan. Aspidistra elatior má ráda lehkou a propustnou zeminu z části složenou z rašeliny.

Aspidistra

Aspidistra elatior, charakteristika a základní rady pro pěstování

Aspidistra elatior pochází z Číny. Nejvíce rostlině vyhovuje normální pokojová teplota okolo 23 °C, ale snese i teplotu až kolem 29°C. Starší rostliny mají raději chladnější místa, o teplotě okolo 18°C. Teplota by nikdy neměla klesnout pod 10º C. Nejideálnějším stanovištěm pro pěstování aspidistry elatior je stinné a klidné místo. Lze ji pěstovat i na venkovním stanovišti. Rostlina není náchylná na průvan. Aspidistra elatior potřebuje vysokou vlhkost vzduchu (až 85%), proto rostlinu často rosíme. Aspidistra kvete v kultuře jen vzácně. Aspidistře elatior se v minulém století také říkalo „domácí štěstí”.

Jak zalévat aspidistru elatior?

Rostlina má ráda vodu, a proto by zemina v květináči neměla nikdy vyschnout. Pěstujeme-li aspidistru elatior při nízké teplotě, omezíme i zálivku. Vydatně zaléváme měkkou, odstátou vodou. Pokud nemá aspidistra elatior dostatečnou zálivku, listy odspodu žloutnou nebo se na nich objevují skvrny.

Hnojení a substrát pro aspidistru elatior

V létě hnojíme aspidistru elatior jedenkrát za 14 dní polovinou dávky speciálního tekutého hnojiva pro pokojové rostliny, rozpuštěného ve vodě. Aspidistru elatior přesazujeme na jaře 1x za rok. Dno květináče vysypeme malými kamínky, aby mohla odtékat přebytečná voda, zeminu při přesazování příliš nestlačujeme. Aspidistra elatior má ráda lehkou a propustnou zeminu z části složenou z rašeliny. Nejvhodnější pěstební substrát se skládá z 1 dílu listovky, 1 dílu rašeliny, 1 dílu borové jehličnatou a 1 dílu polystyrénu. Ph substrátu je 5—5,5.

Aspidistra elatior – množení

Při jarním přesazování můžeme rozdělit větší rostlinu na dvě části, a poté přesadíme do menších květináčů. Oddělky musí mít nejméně dva listy.

Aspidistra elatior - škůdci

Aspidistru občas napadají štítenky nebo svilušky.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.4 Počet: 7 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies