Artyčok a jeho léčivé účinky

Ochutnali jste už tuto zajímavou a velmi chutnou trvalku? Prospívá především játrům a ledvinám. Jedná se o teplomilnou rostlinu, které původně pochází ze Středomoří.

Artyčok a jeho léčivé účinky

 

  • Artyčok - jak dobře ho znáte?

 

Existuje několik druhů, které odlišujeme podle velikosti, tvaru i barvy. Artyčok řadíme do čeledi hvězdicovitých a jeho lodyha dorůstá do výšky až 1,5 m. Listy má velké a široké a její plod nazýváme nažka. Z artyčoku se používají hlavně listy, které sbíráme od května do srpna. V kuchyni se však využívají i květní lůžka.

 

  • Jak prospívá našemu zdraví?

 

Artyčoky jsou bohaté především na karoteny, vitamín B, C a také na kyselinu listovou. Dále v nich najdete spoustu železa, hořčík, zinek a vápník. Pomáhá chránit a posilovat funkci jater, zlepšuje trávení a pomáhá odvodňovat organismus. Také pomáhá zvýšit tvorbu a vylučování žluči.

 

Dále podporuje produkci trávících enzymů a je vhodný i při poruchách slinivky. Navíc má prý i omlazovací účinky, zmírňuje otoky tkání a působí jako prevence proti žlučovým kamenům. Doporučuje se především lidem, které trápí revma, artritida, chronické onemocnění kůže, stařecká cukrovka, ale pomáhá i při onemocnění ledvin.

 

  • Použití v kuchyni

 

Před použitím je nejprve důkladně opláchněte ve vodě, do které nalijete trochu octa. Potom se vaří v osolené vodě. Hotové artyčoky poznáte podle toho, když jejich lístky půjdou snadno vytrhnout. Proto je nechte vařit minimálně 45 minut. Konzumují se potom tak, že se lístky trhají a namáčejí do různých omáček.

 

Pochutnat si můžete na zelených květních lůžkách, které mají hořko-sladkou chuť. Stačí je jednoduše uvařit v osolené vodě. Můžete je však zapéct i v troubě nebo k nim připravit nejrůznější druhy omáček. Lze je i obalit a usmažit nebo použít spolu s rajčaty na těstoviny.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies