Artoisský honič

Artoisský honič je znám již z dob Jindřicha IV. a Ludvíka XIII. Je to vyrovnaný, energický a vytrvalý pes, který je charakteristický svým hlasitým štěkotem a vynikajícím čichem. Je hojně využíván k lovu.

Artoisský honič

<!-- -->

Z historie plemene

Artoisský honič je znám již z dob Jindřicha IV. a Ludvíka XIII., kdy bylo toto psí plemeno ve Francii velmi oblíbené při štvanicích. S postupem času se začalo plemeno křížit, bylo velmi obtížné najít čistokrevného jedince. Po 2. světové válce téměř vymizelo. Naštěstí se v 70. letech dvacátého století podařilo p. Andréchymu plemeno zrekonstrovat. V současné době je používáno k lovu se střelnou zbraní.

Artoisský honič - povaha

Artoisský honič je vyrovnaný, energický a vytrvalý pes, který je charakteristický svým hlasitým štěkotem (ten jde slyšet z opravdu velké dálky) a vynikajícím čichem. Je hojně využíván k lovu. Je otužilý a nevadí mu práce v jakémkoli počasí. Má rád malé děti, dobře se snese i s ostatními domácími mazlíčky.

Základní charakteristika plemene dle standartu FCI

Výška:

Výška psa se pohybuje v rozmezí do 53 až 58 centimetrů, s tolerancí +/- 1 centimetr.

Váha:

Váha artoisského honiče se pohybuje v rozmezí od 28 do 30 kilogramů.

Srst:

Srst je krátká a silná, poměrně rovná. Zbarvení je tmavě pálené, přecházející k zaječímu odstínu s pláštěm nebo s velkými plotnami.

Tělesné proporce dle standartu FCI

Tělo:

Artoisský honič je dobře stavěný, svalnatý, ne příliš dlouhý pes, působící dojmem síly a energie.

Hlava:

Lebku má artoisský honič silnou a širokou, vcelku krátkou a okrouhlou, v horní části plochou.

Krk:

Krk je delší, silný, s velmi malým lalokem.

Oči:

Oči nejsou posazené příliš u sebe, jsou kulaté, tmavě hnědé barvy, s měkkým a melancholickým výrazem.

Nos:

Nos je silný a černý, s dobře otevřeným chřípím.

Uši:

Uši jsou zavěšené ve výšce očí, široké, ploché a jemné, dosahující až ke špičce nosu.

Ocas:

Ocas je silný, vcelku dlouhý. Měl by být delší a hrubší, směrem ke konečku lehce osrstěný. Je nesený do půlměsíce, nikdy nespadá směrem dopředu.

Péče o srst

Péče o srst není příliš náročná. Pro každodenní kartáčování je vhodné použít kartáč s přírodními štětinami nebo klasický drátěný kartáč. Pravidelné kartáčování je vhodné, odstraní se tak uvolněná srst. Dále slouží ke stimulaci jejího přirozeného promašťování a k odstranění nečistot.

Výchova štěněte

Výchova štěněte musí být důsledná, měla by začít již od ranného věku štěněte. Výchova musí být také založená na vzájemném respektu. Povaha psa není komplikovaná a jakmile pochopí vaše pravidla, nebude je porušovat.

Toto psí plemeno vyžaduje dostatek pohybu

Artoisský honič vyžaduje dostatek pohybu a pravidelné, dlouhé vycházky za každého počasí. Je zvyklý žít ve smečce. Dožívá se průměrného věku 13 - 14 let, ale i déle.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies