Apple pie - americká klasika

Honí vás “mlsná” a přemýšlíte, co by ji mohlo zahnat? Co si takhle připravit koláč naplněný chutnými jablíčky. Určitě si pochutnáte.

Apple pie neboli jablečný koláč

 

Připravte si lahodný apple pie neboli jablečný koláč

 

  • Polohrubá mouka - 350 g
  • Krupicový cukr - 80 g
  • Hnědý cukr - 50 g
  • Máslo - 250 g
  • Jablka - 1 kg
  • Citronová šťáva - 1 lžíce
  • Mletá skořice - 1 lžička
  • Muškátový oříšek - ¼ lžičky
  • Kukuřičný škrob - 1 lžíce

 

Nejprve si připravíme těsto smícháním mouky a krupicového cukru (jen 30 g). Pak do mouky s cukrem přidejte máslo (220 g) a umíchejte do jemného těsta. Jestli se vám těsto bude zdát příliš suché, nalijte do něj trochu vody. Potom jej rozdělte na 2 půlky a z obou pak vyválejte placky. Aby vám pěkně ztuhly, dejte je asi na 1 hodinu do lednice.

 

Než se vám vychladí, máte dost času na přípravu náplně. Jablka si nakrájejte na tenké plátky, dejte je do velké mísy, do které také nasypete zbylý cukr (50 g) a hnědý cukr (50 g). Promíchejte a přidejte citronovou šťávu, muškátový oříšek i skořici. Po důkladném promíchání všech přísad, nechte směs odpočinout minimálně 3 hodiny. Poté směs přeceďte přes cedník, abyste v míse pod ním zachytila jablečnou šťávu. Do jablek ještě nasypte kukuřičný škrob a promíchejte.

 

Přecezením směsi dostanete asi ½ hrnku šťávy, do které vmícháte 30 g másla. Šťávu s máslem pak ohřejte v mikrovlnce (plný výkon), aby zmizelo trochu šťávy - zbude vám asi ⅓ hrníčku. Díky tomu nebude šťáva tolik hustá. Jednu část vychlazeného těsta vyndejte po hodině z lednice a vyválejte kruh (průměr 30 cm). Těstem pak vyložte kruhovou pečící nádobu a po přitlačení i na strany nádoby, ořízněte nepotřebné zbytky těsta, ale nechte asi 1 cm těsta přes okraj nádoby.

 

Na těsto pak nalijte jablečnou směs a zalijte ji připraveným sirupem z jablečné šťávy, kterou jste ohřívali v mikrovlnce. Vyválejte si z druhé poloviny těsta další placku (stejně velkou) a přikryjte tím jablečnou náplň. Obě těsta pak spojíte prsty tak, abyste ucpala všechny případné mezery. Vrchní těsto propíchejte vidličkou, abyste vytvořili díry, kudy bude při pečení unikat pára. Koláč pečte v troubě na 220 °C asi 30 minut. Pak koláč vyndejte, přikryjte alobalem či pečícím papírem a pečte dalších 20 minut. Alobal či pečící papír zabrání zhnědnutí těsta. Po těch 20 minutách nechte koláč vychladnout a můžete podávat.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies