Aporocactus flagelliformis, charakteristika a základní rady pro pěstování

Aporocactusu flagelliformis vyhovuje běžná pokojová teplota. V zimě by měla být rostlina na suchém, chladném stanovišti. Teploty mezi 6 – 8 °C jsou pro aporocactus flagelliformis v zimě ideální.
Asporokaktus

Aporocactus flagelliformis, charakteristika a základní rady pro pěstování

Aporocactus flagelliformis pochází z Mexika a je rozšířen po celém tropickém pásmu. Typické pro kaktusy jsou axily, na kterých jsou aeroly s ostny. Aporocactus flagelliformis nesnáší průvan a má rád slunné stanoviště jako většina kaktusů. Za horkých letních dní je však třeba přistínění. Bez slunce se aporokaktusu nedaří a pomalu hyne. Aporocactusu flagelliformis vyhovuje běžná pokojová teplota. V zimě by měla být rostlina na suchém, chladném stanovišti. Teploty mezi 6 – 8 °C jsou pro aporocactus flagelliformis v zimě ideální. V letních měsících rostlině svědčí pobyt na venkovním stanovišti. Před větrem a deštěm chraňte tento kaktus na vhodném stanovišti. Aporocactus flagelliformis je nutné každoročně přesazovat.

Jak zalévat aporocactus flagelliformis?

Pěstujeme-li aporocactus flagelliformis při nízké teplotě, omezíme i zálivku. Asporokaktus není náročný na vodu a ani na vlhkost vzduchu, snese i částečné sucho. Aporocactus flagelliformis zaléváme měkkou, odstátou vodou. Kaktus dobře snáší suchý vzduch, rosení teplou vodou mu však prospívá.V pěstební nádobě musí být dobrá drenáž, abychom mohli zabránit přemokření rostlin. Příliš chladné a vlhké stanoviště způsobuje, že rostlina neroste a kořeny pomalu uhnívají.

Hnojení a substrát

V létě hnojíme aporocactus flagelliformis jedenkrát 1 krát za měsíc polovinou dávky speciálního tekutého hnojiva pro kaktusy, rozpuštěného ve vodě. Je vhodné zakoupit si v zahradnictví již předem připravenou směs určenou speciálně pro pěstování kaktusů. Doporučené složení substrátu se skládá z 1 dílu drnovky, 1 dílu listovky, 1 dílu rašelinového substrátu, 1 dílu písku a cihlové drťi.

Aporocactus flagelliformis – množení

Aporocactus flagelliformis množíme semeny nebo řízky z vrcholů výhonů.

Jak kvetou aporokaktusy?

Aporocactus flagelliformis kvete v létě (červen – září). Kvete růžovými, karmínově červenými a bílými květy. V bytových podmínkách jsou květy na kaktusech téměř vzácností.

Choroby a škůdci kaktusů

V bytech jsou rostliny napadány zejména sviluškou (bílá pavučinka) nebo vlnatkou (bílé chomáče lepkavé hmoty). Dále pak také ještě štítenkami a háďátky. Příliš chladné a vlhké stanoviště způsobuje, že rostlina neroste a kořeny uhnívají.

Druhy aporokaktusů

  • Aporocactus flagelliformis (růžové květy)
  • Aporocactus conzatii (má červené květy)
  • Aporocactus mallisonii (svítivě červené květy)
  • Aporocactus martianus (má tmavě růžové květy)
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.3 Počet: 3 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies