Anýz - umí dokonale tlumit bolest

Anýz je magická bylina, která prospívá nejen našemu zdraví, ale i kráse. Řadíme ji mezi nejstarší koření na světě. Dalo by se říct, že je příbuzná fenyklu, kmínu a kopru.

Anýzová semena

 

Účinky

 

Zlepšuje trávení, zvyšuje činnost žaludku, pomáhá léčit nechutenství a pokud trpíte plynatostí, tak si s ní skvěle poradí. Postará se i o vaše střeva tím, že odstraní hnilobné kvasné procesy, které jim škodí. Anýz je vhodný i pro děti a kojence. Pokud mají průjem či břišní koliku, můžete jim připravit anýzový zápar (zalijte vroucí vodou jen 30 vteřin).

 

Anýz se doporučuje užívat lidem, kteří trpí astmatem či onemocněním průdušek, ale také všem, kteří chtějí jednou provždy skoncovat s kouřením. Anýz totiž působí jako protilátka na nikotin a dehet. Pomáhá čistit průdušky a napomáhá regeneraci buněk.

 

Naše tipy

 

Jestli trpíte plynatostí nebo máte pocit plnosti, vyzkoušejte velice účinný čaj z anýzu, kmínu, fenyklu a koriandru. Z každého druhu koření dejte stejný díl. Všechno koření dohromady by ale na 1 šálek nemělo přesahovat množství, které odpovídá 2 lžičkám. Ty pak zalijte vroucí vodou (250 ml) a nechte louhovat asi 10 minut. Měli byste vypít maximálně 3 šálky za den.

 

Anýzový prášek pro lepší trávení si připravíte z anýzových semínek (1 lžička), fenyklových semínek (1 lžička), ze skořice (½ lžičky) a kořene hořce žlutého (1 lžička). Všechny suroviny rozemelte na prášek a uskladněte v dobře uzavíratelné sklenici. Jakmile vás postihnou potíže s trávením, začněte jej užívat 2x denně. S práškem to nijak nepřehánějte, stačí jen nepatrné množství na špičku kulatého nože, které pak zapijete vodou.

 

Anýz pomáhá i kojícím maminkám, neboť umí zvýšit kvalitu a také tvorbu mateřského mléka. Maminky mohou tento čaj popíjet po malých douškách po celý den. Na 1 hrnek tohoto čaje budete potřebovat vroucí vodu (3 dl), anýz (1 lžičku), fenyklová semena (1 lžičku) a ještě jestřabiny (1 lžičku). Nechte louhovat minimálně 10 minut a pak sceďte.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.5 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies