Ananasovník neboli ananas commosus

Taky máte rádi ananas a chcete ho zkusit pěstovat doma? Nejideálnějším stanovištěm pro jeho pěstování je stinné a klidné místo. Rostlina je velmi náchylná na průvan, takže dejte pozor, ať vám místo chutného plodu nezůstanou oči pro pláč.

ananas

Ananas commosus, charakteristika a základní rady pro pěstování

Ananas commosus pochází ze střední a Jižní Ameriky, z čehož vyplývá, že má rád teplo. Nejvíce mu vyhovuje normální pokojová teplota okolo 23 °C, ale snese i teplotu až kolem 29 °C. Starší rostliny mají raději chladnější místa, o teplotě okolo okolo 18°C. Teplota by každopádně nikdy neměla klesnout pod 15 º C. Nejlepším místem pro pěstování ananasu je stinné a klidné místo. Rostlina je velmi náchylná na průvan! Ananas commosus potřebuje vysokou vlhkost vzduchu (až 85%), proto rostlinu často rosíme.

Jak zalévat ananas commosus?

Rostlina má ráda vodu, a proto by zemina v květináči neměla nikdy vyschnout. Pěstujeme-li při nízké teplotě, omezíme i zálivku. Vydatně zaléváme měkkou, odstátou vodou. Pokud nemá ananas commosus dostatečnou zálivku, listy odspodu žloutnou nebo se na nich objevují skvrny.

 

Hnojení a substrát pro ananas commosus

V létě hnojíme ananas jedenkrát za 14 dní polovinou dávky speciálního tekutého hnojiva pro broméliovité rostliny, rozpuštěného ve vodě. Mladé rostliny přihnojujeme plynným CO2. Ananas přesazujeme na jaře 1x za rok. Dno květináče vysypeme malými kamínky, aby mohla odtékat přebytečná voda, zeminu při přesazování příliš nestlačujeme. Ananas má ráda lehkou a propustnou zeminu z části složenou z rašeliny. Nevhodnější pěstební substrát se skládá z 1 dílu listovky, 1 dílu rašeliny, 1 dílu borové jehličnatou a 1 dílu polystyrénu. PH substrátu je 5—5,5.

 

 

Kvetení

Rostlina vytváří během léta velké, červené květy.

 

 

Ananas commosus – množení

Při jarním přesazování můžeme rozdělit větší rostlinu na dvě části a poté přesadíme do menších květináčů. Ananas se může také množit semenem, ale tento způsob rozmnožování je náročnější.
 

Choroby

 

Hnědé a zaschlé špičky listů

Příčinou je příliš suchý vzduch. Rostlinu celou prohlédněte, zda netrpí sviluškami a odstraňte její odumřelé části.

Listy jsou pokroucené a skvrnité, spodní listy žluté

Příčinou je nedostatečná zálivka. Substrát broméliovitých rostlin musí být stále vlhký.

Opadávání listů

Příčinou je příliš suchý vzduch. Broméliovité rostliny jsou na suchý vzduch obzvláště citlivé.

Stonky jsou ochablé a zahnívají

Příčinou je nadměrné chladno, nebo v zimním období příliš vlhký substrát.

Listy jsou popálené a ztrácejí barvu

Příčinou je silné sluneční záření. Rostlinu tedy co nejdříve přemístěte na stanoviště se zastíněním. Sluneční paprsky by mohly způsobit úhyn rostliny.

Škůdci

Mezi nejznámější škůdce, kteří na rostlině škodí jsou svilušky, třásněnky, červci, mšice a červci.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.5 Počet: 4 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies