Aechmea, jak ji pěstovat?

Chcete pěstovat Aechmeu jako pokojovou rostlinu? V našem článku se dozvíte, jaké podmínky jsou pro ni ideální a co vám usnadní její pěstování.

Aechmea fasciata

Dopřejte tropické rostlině dostatek vlhkosti

Aechmea pochází z jižní Ameriky tropických pralesů Brazílie a Venezuely a patří do čeledi bromeliovitých. Vyžaduje proto teplé stanoviště a především vlhkost, která by měla dosahovat přibližně 85%. V běžných domácnostech se tato hodnota zpravidla nedá udržovat už z více důvodů, rostlinu je tedy nutné často rosit.

Aechmea má ráda teplo a stanoviště na plném slunci

Aby Aechmea prospívala, potřebuje teplo a slunce. Dopřejeme jí tedy teploty mezi 23° C až 29°C, ale dobře si poradí i s běžnými pokojovými teplotami. V zimě ji přeneseme do chladnější místnosti, v těchto měsících by měla mít okolní teplota přibližně 16°C. Ačkoli se teplota v místnosti, kde Aechmea stojí, během roku může měnit, nároky na světlo má tato rostlina mnohem vyšší. Vyžaduje plné slunce. Polostín snáší hůře a ve stínu by uhynula. Nikdy ji nestavíme do průvanu.

Aechmea dorůstá do výšky 70cm, její polodlouhé listy jsou kožovité (tuhé) a rostou ze středové růžice. Barva listů je šedostříbrná nebo zelená. Kvete od léta až do podzimu, tedy několik měsíců a barva květů bývá světlá červená až tmavě modrofialová. Rostlina pokvete vždy, když bude mít dostatek slunce.

V době vegetace Aechmeu hnojte dvakrát za měsíc

Aechmea vyžaduje častou zálivku. Ve svém přirozeném prostředí chytá tato rostlina vodu do středu růžice a vytváří zásobu vody. Při zalévání naplníme růžici vodou, neměla by být nikdy suchá. Jednou za pár týdnů vodu vylijeme a doplníme novou. V zimních měsících zálivku omezíme, zemina v květináči by měla být pouze vlhká. Hnojíme každou třetí zálivku, ale pouze od jara do podzimu. V zimě nehnojíme a necháme ji odpočívat.

Aechmeu můžeme přesazovat každý rok, ale pokud květináč nezaplnila svými kořeny, můžeme ji přesadit až další rok. Má ráda lehkou zeminu, používáme rašelinový substrát, který můžeme doplnit o říční písek.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.1 Počet: 10 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies