Adventní věnce a jejich význam

Období adventu se pomalu blíží. Už máte připravený adventní věnec? Můžete si jej vyrobit nebo si jej koupit hotový, pokud nemáte na jeho zdobení čas. Jedná se o symbolické odpočítávání 4 týdnů adventu. Advent je období, které je před vánočními svátky a je to vlastně začátek liturgického roku. Víte ale, co takový adventní věnec vlastně představuje?

Adventní věnec

 

Kdy tato tradice vznikla?

 

První zmínky o adventním věnci pochází z roku 1838 z Hamburku. Na počátku adventu nade dveřmi sirotčince visel věnec, který někdo vyřezal ze dřeva. Autorem tohoto prvního věnce byl J. H. Wichern, který na něm každý den zapaloval malou svíčku.

 

Když byla adventní neděle, zapálil větší svíci a pod věnec umístil kasu, které byla určena pro sbírání milodarů pro osiřelá dítka. Později se ze dřevěných a na zeleno obarvených věnců stávaly věnce, jež byly pokryté zelenými větvičkami z jehličnanů, neboť živé větve jsou symbolem věčného života.

 

 

Adventní věnec a jeho symbolika

 

Symbolika adventních věnců má kořeny v germánských zvycích a také v prastarých židovských tradicích. Čtyři svíce symbolicky představují Kristův kříž a jedná se o jeho požehnání pomocí svíček, jenž jsou rozmístěny do 4 světových stran.

 

Svíčky se zapalují proti směru hodinových ručiček a někdy je ještě 1 bílá svíčka umisťována doprostřed věnce. Ta se zapaluje na Štědrý den a symbolizuje čistotu Ježíše Krista, neposkvrněnost Panny Marie a také duchovní čistotu vánoc.

 

Dříve lidé chápali advent jako období půstu, ve kterém byly zábavy, tanec i zpěv zcela zakázány. Dnes si lidé advent spojují s pečením cukroví, úklidem a výzdobou svých příbytků, nakupováním vánočních dárků a podobně.

 

A jakou barvu by měly mít svíčky? Barvou adventu je fialová, jež je symbolem pro pokání a čekání. Poslední 4 svíčka má někdy jinou barvu - většinou růžovou. Dalšími vhodnými barvami, které na tradice nerezignují, jsou červená a modrá. Jiné zbarvení už nemá s tradiční adventní symbolikou nic společného.

 

Zapalování svíček

 

  • První svíčka se jmenuje Naděje a zapaluje se první adventní neděli, které se jinak říká “železná”.
  • Druhá svíčka se jmenuje Mír. Zapaluje se druhou neděli, která je známá spíše jako “bronzová” neděle.
  • Třetí svíčka, jež byla pojmenována jako Přátelství bývá zapalována v 3. adventní neděli, jinak též nazývanou “stříbrná neděle”.
  • Čtvrtá svíčka se jmenuje Láska a zapaluje se ve 4 adventní neděli (“zlatá”).
  • Jestli máte na adventním věnci i pátou svíčku, zapalte ji na Štědrý den, ale až po západu slunce.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies