Anthurium x scherzerianum - toulitka Scherzerova

Anthurium x scherzerianum je typicky skleníková rostlina, kterou často pěstujeme i v našich domácnostech. Antúrie se pěstují především pro dekorativní listen, kterému se říká toulec.

Anturie

Anthurium x scherzerianum - toulitka Scherzerova

V tropické Americe roste přes 500 druhů rodu Anthurium. Jsou to vzpřímené byliny většinou s krátkým kmínkem; listy mají různé tvary a jsou kožovité. Pěstují se pro dekorativní listen (toulec). Anthurium x scherzerianum je typicky skleníková rostlina, kterou často pěstujeme i v našich domácnostech. Antúrie vyžaduje světlé až polostinné stanoviště, nikdy ne přímé slunce, nutné je i během zimních měsíců zajistit dostatek světla. V létě je ideální teplota pro pěstování toulitky 20 až 27 °C, v zimě by teplota neměla klesnout pod 15 °C ( ideální je rozmezí 15 až 22 °C).

Jak zalévat anturii?

Substrát musíme udržovat stále vlhký, k zálivce používáme vodu pokojové teploty, protože rostlina špatně snáší tvrdou vodu. Nejlepší způsob je antúrii zalévat vodou dešťovou. Anthurie vyžadují poměrně vysokou vzdušnou vlhkost, relativní vlhkost vzduchu by se měla pohybovat mezi 60 až 80 %. Časté rosení listů antúriím prospívá, při rosení květů se však na toulci mohou objevit ne příliš hezké skvrny.

Hnojení a substrát

Antúrie nepotřebuje mnoho živin, rostlinu stačí od března do srpna jednou za dva týdny přihnojovat. Obvykle antúrie přesazujeme každé 2 roky do vzdušné, dobře propustné zeminy (např. směs málo rozložené rašeliny s kompostovanou kůrou). Zemina by měla mít pH 5 až 5,5.

Anthurium x scherzerianum - množení

Starší rostliny množíme dělením při přesazování, můžeme množit i semenem. Semenné rostliny se uměle opylují, semena pak v bobulích dozrávají asi za 10 měsíců. Protože semena brzy ztrácejí klíčivost, je nutné abychom vysévali ihned po sklizni.

Choroby a škůdci anturií

Hnědé skvrny na listech

Příčnou bývá popálení sluncem. Rostlina potřebuje před přímým slunečním svitem zastínit.

Hnědé špičky listů

Nejpravděpodobnější příčinou je suchý vzduch. V období léta doporučujeme rostlinu rosit. Příčnou však také může být nedostatek vody uprostřed růžice nebo použití příliš tvrdé vody.

Uhynutí rostliny

U nekvetoucí rostliny je příčinou nadbytek vody. Pokud listová růžice odumře po odkvětu rostliny, je to přirozeným jevem.

Hmyz

Nejčastější bývají na antúrii puklice, třášněnky, svilušky a vlnatí červci.

Péče o pokojové rostliny

Pokojové rostliny a jejich rozmnožování

Pokojové rostliny potřebují tvarování a zastřihávání

Květináče pro pokojové rostliny - jak lahodit oku

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 6 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies