Narcis - Narcissus

Narcis (Narcissus), tato květina pocházející ze Středomoří nejenom že kouzelně vypadá, ale i krásně voní. Květy narcisů mohou mít odstíny bílé, žluté, oranžové a smetanové.
Narcis

Narcis - Narcissus

Narcis je víceletá bylina vysoká 8 až 60 cm, přezimující podzemními cibulemi. Listy narcisů jsou úzce řemenovité, květní stoly duté, nesou obvykle jeden květ, někdy i více. Květ je tvořen okvětím s pakorunkou, jejíž délka i zbarvení se liší dle odrůdy. V současnosti existuje okolo 10.000 odrůd.

Stanoviště pro narcisy

Nejlépe se narcisům daří v půdách lehkých, propustných, výživných, slabě zásaditých až neutrálních, mírně vlhkých, stanoviště by mělo být slunné nebo jen slabě přistíněné. Cibule se sází na podzim do zahrady v době, kdy se teplota pohybuje okolo 5 °C, do hloubky 10 až 12 cm. Po odkvětu a po odumření listů je dobré cibule vyrýpnout ze země a skladovat je za pokojové teploty v suché rašelině až do podzimu, kdy se zasadí do volné půdy. Z takto ošetřených cibulí pak v dalším roce vyrostou rostliny s větším množstvím květů.

Pěstování narcisů v domácích podmínkách

Do květináče vysazujeme několik cibulí blízko sebe a z hlíny (mohou ale být zasazeny i ve štěrku) necháme vyčnívat jen krčky. Když se objeví poupata, přeneseme květináče do osvětlené místnosti, nikoliv však na přímé slunce. V tomto období vyžadují také přiměřenou, vyrovnanou teplotu vzduchu okolo 15 °C a stále vlhkou půdu, nesmíme je však přelít. Hnojení by mělo být pravidelné.

Domácí rychlení narcisů

Rychlené narcisy si můžeme vypěstovat sami. K rychlení vybíráme větší cibulky a hlízky, které mají dostatek zásobních látek. Zasadíme je mělce do květináče, truhlíku nebo přímo do ozdobné nádoby nejlépe do písčité půdy. Velké cibulky po jedné do květináče, menší po třech až pěti. Podle druhu buď umístíme do světlé chladné nebo středně teplé místnosti. Rostlinám postupně zvyšujeme teplotu. Nedostatek světla, vyšší teplota a suchý vzduch zapříčiňují vytahování do výšky a deformování květů nebo dokonce usychání poupat. Aby nevykvetly dříve, přeneseme je z chladného místa do bytu nejlépe týden až tři před svátky.

Pozor

Celá rostlina, zejména však cibule, obsahuje jedovaté alkaloidy (např. narcisin a tazetin). Otrava se projevuje silným zvracením a průjmem.

Druhy narcisů

  1. Trubkovité narcisy: Jeden květ na stvolu, trubka je stejně dlouhá nebo delší než okvětní lístky, výška rostliny 15 až 45 centimetrů.
  2. Velkokorunné narcisy: Jeden květ na stvolu, pakorunka je delší než 1/3 délky okvětních lístků, výška rostliny 30 až 60 centimetrů.
  3. Malokorunné narcisy: Jeden květ na stvolu, pakorunka menší než 1/3 délky okvětních lístků, výška rostliny 30 až 45 centimetrů.
  4. Plnokvěté narcisy: Jeden až více květů na stvolu, více než jeden kruh okvětních lístků, výška rostliny 15 až 45 centimetrů.
  5. Triandrus hybridy: 1 až 6 květů na stvolu, okvětní lístky jsou obvykle nazad zahnuté, výška rostliny 15 až 45 centimetrů.
  6. Cyclamineus hybridy: Jeden květ na stvolu, okvětní lístky ohnuté nazpět, květy s dlouhou trubkou, výška rostliny 15 až 30 centimetrů.
  7. Jonquilla hybridy: 1 až 3 zlatožluté květy na stvolu, pakorunka je menší než okvětní lístky, výška rostliny 15 až 30 centimetrů.
  8. Tazetta hybridy: 4 až 20 květů na zploštělém stvolu, malé květy s krátkou pakorunkou, okvětní lístky okrouhlé, výška rostliny 15 až 45 centimetrů.
  9. Poeticus narcisy: Jeden plochý květ s krátkou pakorunkou na stvolu, bílé okvětní lístky, pakorunka zřasená s červeným okrajem, výška rostliny 30 až 45 centimetrů.
  10. Přírodní druhy: Botanické druhy narcisů, výška rostlin do 30 centimetrů.
  11. Narcisy s rozštěpenou pakorunkou: Jeden květ na stvolu, pakorunka je rozštěpená nejméně do 1/3 délky, výška rostliny 30 až 45 centimetrů.
  12. Ostatní narcisy: Odrůdy, které nelze zařadit do žádné z předchozích skupin.

Přečtěte si také

Tulipán - barevný posel jara

Rychlení cibulnatých rostlin

Mečík a jeho pěstování

Hyacint východní

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies