Výběr psa podle plemene

Chcete si pořídit domů pejska a zvažujete jakou rasu si pořídíte? Chcete psa loveckého, psa obranáře nebo pouze domácího gaučového mazlíčka? Jakou by měl mít váš budoucí pejsek povahu? Dotazy zodpoví MVDr. Zdeněk Cvrček.

Maltezáček

Jaké psí plemeno si vybrat?

Bývám dotazován na to, jaké plemeno si má rodina pořídit. Od určitého plemene psa se očekává určité chování. Basset je tlustý, beagle přítulný, německý ovčák nebezpečný, ridgeback flegmatický, jezevčík vypočítavý a tak můžeme pokračovat téměř do nekonečna.

Jsou pittbullové skutečně takoví zabijáci ?

Vzpomínám si na velmi klidného a přítulného pejska, který byl odložen do mezidveří jistého hojně navštěvovaného obchůdku. Bylo to asi před 12 lety, kdy lidé o méně běžných rasách věděli jen velmi málo nebo vůbec nic. Pejsek ležel v ústraní, hlavu na packách a trpělivě čekal na svoji paničku, až skončí nákup a vyzvedne si ho. A tak lidé chodili kolem něj, usmívali se na něj, on jim odpovídal vrtící oháňkou a stále trpělivě tiskl hlavu na packy. Kdyby v té chvíli někdo zařval „Lidi, to je pittbull !” tak by se lidé v krámku nejspíš ušlapali. Je pravda, že to byl v té době méně známý staffordshire, ale ti jsou házeni do stejného pytle „bojových psů” .

Bojová psí plemena

Protože v té době bylo vážně uvažováno o zákazu chovu tzv. bojových plemen, vyplňovali veterináři u poranění člověka psem také kolonku plemeno, čili rasa. Předpokládalo se, že vyplyne jakási statistika v neprospěch některých druhů plemen.

Jaká psí plemena nejčastějí koušou?

Naše výsledky se porovnaly s výsledky v Německu. Výsledek byl překvapující. Nejvíce pokousání bylo od jezevčíků, pak v Německu od německých ovčáků a třetí byli yorkshirští teriéři. Teprve čtvrtí byli kříženci. Očekávaná plemena jako pittbull, bullterrier, staffordshire a podobně měla na svědomí jen ojedinělá pokousání člověka. Celý výzkum potichu vyšuměl do ztracena, protože označit v Německu národní plemeno za obecně nebezpečné prostě nejde. Malí teriéři jako život ohrožující zabijáci také vzbuzují spíše úsměv a jezevčík může kousnout tak maximálně do lýtka, pokud si k němu nelehnete a neštěkáte se s ním tváří v tvář. Ostatní plemena byla statisticky nevýznamná.

Tak jak je to tedy s tou rasou ?

Člověk vyšlechtil řadu plemen k loveckému použití a v tomto duchu kladl na konkrétní chovná zvířata nároky, podle kterých je selektoval.

Pudl - vhodný lovecký pes

Mnoho lidí dnes překvapí, že pudl není gaučák, ale je to docela odolný křepelák, určený pro přinášení vodní pernaté zvěře. Proto jeho srst snese velmi časté koupání, protože při šlechtění byl koncipován jako „obojživelník” . Jako lovecký pes ale vyžaduje dlouhé procházky a běh. Drbání za ušima je sice fajn, ale výlet je výlet.

Jezevčíci a teriéři

Jezevčíci a teriéři byli vyšlechtěni pro boj s liškou a jezevcem v podzemí. Nároky na ně kladené předpokládají okamžitý útok bez rozmýšlení na cokoli, co ve tmě dýchá a lesknou se mu oči. Kdo přemýšlel, nepřežil a byl negativně proselektován. Bohužel, při úleku mohou těmto nornickým plemenům sepnout staré pudy, a dítě v šeru v boudičce kočárku nebo jakéhokoli úkrytu vyvolávajícím představu nory může být terčem útoku.

Bullterrierové

Bullterrierové byli lovečtí psi určení k lovení prasat. Jejich úkolem bylo zakousnout se praseti do rypáku a přežit jeho obranu kly. Tento úkol vyžaduje odvahu ale i rozvahu, takže jsou na tohoto psa kladeny jiné nároky než na norníka a útok není bez rozmyslu.

Rhodézský ridgeback

Za zcela zvláštní případ považuji rhodézské ridgebacky. Pobýval s námi jeden asi rok na pokoji na koleji, protože patřil přítelkyni mého spolubydlícího. Tak flegmatického psa jsem v životě neviděl. Oznámení o procházce pro něj znamenalo otevření jednoho oka a námět k přemýšlení. Jen jednou jsem u něj viděl rychlý pohyb. To když k nám vstoupil somálský kolega ebenové pleti. Podotýkám, že jako student pátého ročníku veteriny měl rozsáhlé zkušenosti a psů se rozhodně nebál. Jeho zoufalý výkřik a úprk mi bude v uších znít nadosmrti a rána psího těla do dveří, které nešťastný kolega během zlomku sekundy otevřel a zase zavřel, mi nedovolí uvěřit, že rhodézský ridgeback byl pes používaný v Africe jenom pro lov lvů.

Pes jakéhokoli plemene bude přejímat filozofické postoje svého pána

Přesto pes jakéhokoli plemene bude v prvé řadě přejímat filozofické postoje svého pána. Agresivní lidé budou mít agresivní psy, i kdyby to byla dejme tomu čivava (ostatně viděl jsem pokousání poštovního doručovatele, kterému čivava částečně skalpovala hlavu - nebral vážně cedulku „Pozor pes - nevstupujte !”).

Akita Inu

Viděl jsem psa (akita inu), o kterém majitel vykládal, že se s agresivitou rodí. Pokousal v okolí jedenáct psů, nikdy nebyl na vodítku, nikdy neměl košík, ale bohužel si nikdo netroufl podat na majitele trestní oznámení, protože se ho téměř všichni v okolí báli. Poté co se odstěhovali, toho psa prý majitel zastřelil v sebeobraně. Další akita inu, kterého jsem poznal blíž, byl na psy něžný a spoluvychovával chovnou stanici whippetů a naháčů.

 

Viděl jsem rottweilery a dobrmany, německé, belgické a kavkazské ovčáky, po kterých děti lezly, kousaly je do uší, šťouchali je do očí a oni jen trpělivě vrtěli ocasem a přecházeli z místa na místo. Viděl jsem boxery jako mazlíčky rodin i jako zabijáky na státní hranici. Takže - nikoli rasa, nýbrž láska a důslednost při výchově a výcviku Vám zajistí klidné a laskavé chování Vašeho psa.


Vybírejte psa z malých psích plemen - seznam naleznete v článku

Vybírejte psa z velkých psích plemen - seznam naleznete v článku

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.4 Počet: 5 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies