Pěstování zeleniny na balkóně

Máte balkón a chtěli byste jej co nejlépe využít? Vyzkoušejte pěstování zeleniny, bylinek a kořenin v truhlících nebo květináčích. Také na balkóně si můžete vytvořit svou vlastní malou zahrádku.
Zelenina

Pěstování zeleniny na balkóně

Balkón je součástí obytného prostoru, díky němuž se můžeme volněji nadechnout. Může být úzký a dlouhý nebo široký a krátký, v každém případě nám umožňuje mít na něm kousek přírody. Pěstováním zeleniny, bylinek a kořenin prostor nejen zkrášlíme, ale budeme mít po ruce pohotovou zásobu čerstvých plodů či natí. Získanými zkušenostmi si každý „balkónový pěstitel” vytvoří svůj vlastní sortiment, který může a dokáže na svém balkóně vypěstovat.

Podmínky balkónového pěstování

Pro úspěšné pěstování zeleniny na balkóně je nezbytný kromě vláhy i dostatek světla a tepla. Než začneme sázet, musíme zvážit, jestli náš balkón tyto podmínky splňuje.

Závlaha

Zavlažujeme odstátou vodou. Vodu právě napuštěnou z vodovodu raději nepoužíváme, rostliny by mohly utrpět teplotní šok.

Důležitý je také substrát

Substrát by měl splňovat požadavky pěstovaného druhu. Půda by měla být kyprá, s dostatečným množstvím organických látek a živin. Využívá se kompost s rašelinou v poměru 1:1 nebo hotový substrát určený pro zeleninu. Protože se zelenina na balkóně pěstuje v nádobách, dochází k většímu odčerpávání živin, takže je nezbytné častější přihnojování. Vhodná jsou tekutá hnojiva, která se dávkují podle návodu a množství půdy. Po skončení sezóny vyčerpanou půdu vyměníme.

Pěstební balkónové nádoby

Můžeme použít různá korýtka, bedýnky nebo květníky ze dřeva či plastu. Rajčata, papriky a okurky pěstujeme v truhlících s výškou substrátu minimálně 20 cm. Vhodné jsou i květníky s průměrem 25 - 30 cm. Rajčata i papriku lze vypěstovat také v plastovém pytli, který je dostatečně hluboký pro bohatý kořenový systém. Pro pracovně vytížené pěstitele jsou jako stvořené samozavlažovací truhlíky. Poskytují dostatečnou vlahu pěstované zelenině delší dobu.

Jakou zeleninu pěstovat na balkoně?

Plodová zelenina

Ze všech druhů zeleniny se na balkoně asi nejčastěji pěstuje plodová zelenina - paprika, rajčata a okurky. Sazenice si buďto koupíme nebo si vypěstujeme vlastní na okenním parapetu. Papriku sázíme po dvou až třech rostlinách. Snadno se pěstuje a na balkóně i pěkně vypadá paprika s drobnými plody- chilli paprika.

 

Z rajčat jsou nejoblíbenější drobné kulaté koktejlové odrůdy, ale vhodné jsou i keříčkové odrůdy nebo vysoké kolíkové odrůdy, které však pro dobrý růst potřebují oporu. Pěstování rajčat na balkóně se podrobněji věnujeme zde v článku...

 

Také salátové okurky vyžadují oporu, nejčastěji síť s většími oky. Musíme pamatovat i na to, že nesnášejí prudké odpolední slunce.

 

Sazenice plodové zeleniny sázíme ve druhé polovině května,když už jsou teploty stabilní. V průběhu vegetace nesmíme zapomínat na pravidelnou závlahu a přihnojování. Tyto druhy zeleniny mají poměrně velké plody, které čerpávají nejen hodně vláhy, ale také živin.

Salátová zelenina

Vhodný je salát hlávkový, který pěstujeme v truhlících ze sazenic. Semena vyséváme do kořeňovačů od poloviny března, hotové sazenice vysazujeme od dubna. Později se používá i přímý vysev v pravidelných intervalech. Podobně se pěstuje i salát ledový, který má krátké vegetační období, jeho listy se seřezávají postupně.

Naťová zelenina

Pro nať na balkóně pěstujeme obvykle petržel naťovou, řeřichu, cibulku a pažitku. Petržel sejeme v březnu. Řeřichu můžeme pěstovat během celého roku. Nať lahůdkové cibulky vypěstujeme výsadbou cibulek-sazeček nebo cibulek šalotky od května. Pokud chceme pažitku pěstovat z výsevu, budeme dlouho čekat, než vyroste. Vhodnější je koupit si hotové rostlinky.

Lusková zelenina

Na slunečných balkónech si můžeme vypěstovat popínavou fazolku. Sejeme ji od druhé poloviny května do června do hloubky 4-5 cm. Po vzejitíjí zajistíme oporu - provázek nebo tyčku. Je nejen dekorativní, ale přinese i chutnou úrodu.

Kořenová zelenina

Z této zeleniny na balkóně pěstujeme ředkvičku, která má krátké vegetační období. Vysévat začneme v březnu. Postupným výsevem ve dvoutýdenních intervalech získáme pravidelnou úrodu chutných bulviček.

Bylinky a kořeniny

Pěstování těchto rostlin závisí na tom, co v kuchyni k dochucení pokrmů používáme. Vhodné jsou bylinky jako bazalka, levandule, máta peprná, šalvěj, saturejka, meduňka, měsíček, yzop. Z kořenin je to kopr, majoránka, tymián, koriandr. Nejčastěji je pěstujeme z před pěstovaných sazenic, které si můžeme koupit v malých květináčcích. Lze je však také vysévat v době, kdy se počasí teplotně ustálí. Kopr z postupného výsevu od dubna přináší pravidelnou čerstvou nať.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.9 Počet: 8 Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies