Jezevčík - nejstarší lovecké psí plemeno

Jezevčík je lovecký pes, který potřebuje hodně volného pohybu. Jezevčík je starobylé plemeno, které bylo po staletí chované jako „jamník” neboli „norník”, což znamená pes určený k vyhánění zvěře z nor.

Jezevčík

Původ jezevčíka

Jezevčík je starobylé plemeno, které bylo po staletí chované jako „jamník” neboli „norník”, což znamená pes určený k vyhánění zvěře z nor. Jezevčíci jsou nejstaršími německými loveckými psy. Toto plemeno se vyvíjelo součastně s teriéry na Britských ostrovech. Hladkosrstí jezevčíci vznikli ve 14. století křížením francouzských basetů a pinčů. Dlouhosrstí jezevčíci, kteří vznikli křížením hladkosrstých jezevčíků se španěly, se objevili až v 16. století. Drsnosrstí jezevčíci vznikli na přelomu 17. a 18. století, křížením hladkosrstých jezevčíků s kníračem. Jezevčíci patří k nejoblíbenějším plemenům.

Charakteristika a povahové rysy jezevčíka

Jezevčík je vhodný do rodiny s dětmi. Povaha jezevčíka je velmi přátelská, bez známek agrese. Jezevčík vychází dobře s ostatními psy, domácími zvířaty a dětmi. Věnujete-li mu hodně pozornosti, váží si toho, někteří jedinci proto špatně snášejí samotu. Jezevčíci jsou známí schopností získat si srdce lidí.

Výška, váha, srst

Výška jezevčíka se pohybuje od 13 do 25 centimetrů. Nejmenší králičí jezevčík má obvod hrudníku menší než 30 centimetrů, trpasličí jezevčík od 31 do 35 centimetrů. Standardní jezevčíci mají obvod hrudi větší než 35 centimetrů. Rozdíly mezi jezevčíky jsou také v hmotnosti. Trpasličí jezevčík váží průměrně do 4 kilogramů, standardní jezevčíci v lehčím typu váží mezi 4 až 7 kilogramy a těžší typ přes 7 kilogramů. Všechny níže uvedené typy jezevčíků mají základní zbarvení srsti tmavé (černé, červené nebo šedé).

 

  • Hladkosrstý jezevčík má srst krátkou, hustou, lesklou, pevnou a hladce přiléhavou.
  • Drsnosrstý typ jezevčíka má srst stejnoměrně přiléhavou, drsnou a drátovitou.
  • Dlouhosrstý jezevčík má srst rovnou, lesklou, s podsadou, přiléhající.

Péče o srst

K úpravě srsti postačí jednou týdně česat a kartáčovat. Jezevčík nevyžaduje radikální střih, pouze se doupravuje lehkým zástřihem, převážně před výstavou.

Výchova

Výchova probíhá většinou bez problémů. Tito psi se snadno učí a rádi slouží svému pánovi.

Pohyb

Jezevčík zbožňuje vodu a plavání. Jezevčík je lovecký pes, který potřebuje hodně volného pohybu. Jezevčík se dožívá průměrného věku kolem 14 – 15 let, ale i déle.

Druhy jezevčíků

  • Jezevčík dlouhosrstý
  • Jezevčík drsnosrstý
  • Jezevčík krátkosrstý
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.8 Počet: 5 Nejlepší: 5 Nejhorší: 2

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies