Papyrus - základní rady pro pěstování

Cyperus je znám již z doby starého Egypta, kdy se používal po úpravě jako podklad egyptských papyrusů, z nichž se následně vyráběl papír. Dnes je cyperus možné pěsovat v interiérech, na balkóně i na terase.
Cyperus

Šáchor neboli papyrus (Cyperus), charakteristika a základní rady pro pěstování

Tato bahenní rostlina pochází z Madagaskaru, kde roste na březích řek. Cyperus je znám již z doby starého Egypta, kdy se používal po úpravě jako podklad egyptských papyrusů. Dlouhé stvoly se řezaly na pruhy, překládaly křížem přes sebe tak, aby se překrývaly a pak se lisovaly na papír. Cyperusy mají rádi světlé a polostinné místnosti, ale ne přímé sluneční paprsky. Vynášení na venkovní stanoviště se nedoporučuje. Na tmavém stanovišti rostlina řídne.

Rostlině vyhovuje normální pokojová teplota kolem 20°C až 25°C. V zimě by neměla teplota při pěstování rostliny klesnout pod 15°C. Cyperusy jsou rostliny vhodné do interiérů, některé druhy se mohou použít k osázení miniaturních rybníčků na balkóně nebo terase.

Jak zalévat papyrus?

Zálivka je od jara do podzimu velmi hojná, v zimě mírná. K zalévání se používá pouze měkká, odstátá voda pokojové teploty, nejlépe teplá. Cyperus má rád vlhko, proto v letních parnech rostlinu jednou týdně orosíme. Vzdušná vlhkost by se měla pohybovat okolo 85%.

Hnojení a substrát pro cyperus

Od března do srpna šáchor přihnojujeme 1x za 14 dní speciálními tekutými hnojivy pro pokojové rostliny, které neobsahují vápno. Protože cyperus roste pomalu, přesazuje se podle potřeby. Mladé rostliny přesazujeme každý rok, rostliny starší zhruba každé 2 až 3 roky. Pěstební substrát by měl obsahovat 2 díly drnovky, 1 díl listovky, 1 díl kompostové zeminy a 1 díl písku. Do zeminy je dobré přidat trochu dřevěného uhlí a antuky.

Množení

Cyperusy množíme semeny, dělením rostliny nebo vrcholovými řízky. Odřízneme zvonec listů se stonkem po odkvětu. Listy ponoříme do sklenice s vodou. V krátkém období papyrusy zakoření a mohou se vysadit do pěstebního substrátu.

Choroby a škůdci

Svilušky, štítenky, červci a mšice.

Druhy cyperusů

  • Cyperus albostriatus
  • Cyperus alternifolius
  • Cyperus flabelliformis
  • Cyperus „Variegatus”
  • Cyperus diffusus
  • Cyperus esculentus
  • Cyperus gracilis
  • Cyperus naspunis
  • Cyperus papyrus
  • Cyperus pumilus
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.7 Počet: 9 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies