Podzemnice olejná a nároky na pěstování

Podzemnice olejná patří do čeledi bobovitých. Semínka klíčí při teplotě okolo 12 až 15°C. V oplodněných květech vznikají zajímavé útvary, které pronikají do kypré půdy, kde se z nich vyvinou plody (podzemnicové oříšky).

Podzemnice olejná

Vypěstujte si na své zahrádce arašídy

Arašídy neboli podzemnice olejná (Arachis hypopgea) pochází z tropických oblastí. Některé odrůdy se dají pěstovat také v našich klimatických podmínkách. Podzemnice olejná patří do čeledi bobovitých. Semínka klíčí při teplotě okolo 12 až 15°C. V méně příznivém prostředí se pěstují odrůdy se vzpřímenou lodyhou. Tyto odrůdy jsou rannější a nemají takové nároky na prostředí, jako odrůdy s plazivým vzrůstem. Odrůdy s plazivým růstem se hodí do teplejších oblastí (mají větší výnos, hůře se ošetřují). Podzemnice olejná kvete výrazně žlutými květy. V oplodněných květech vznikají zajímavé útvary, které pronikají do kypré půdy, kde se z nich vyvinou plody (podzemnicové oříšky).

Arašídy (podzemnice olejná) – nároky na prostředí

Podzemnice olejná vyžaduje teplé prostředí, mráz jí škodí. Půda by měla být kypřejší, výhřevná, humózní bez plevelů, dobře zásobená vápníkem a dalšími živinami (převážně draslíkem a fosforem). Před výsadbou je dobré na podzim porýt a na jaře zkypřit stanoviště, kde budeme chtít podzemnici olejnou pěstovat.

Výsadba podzemnice olejné

Podzemnici vysazujeme na stanoviště v polovině května, v teplejších oblastech ji můžeme vysazovat již koncem dubna. Půda by měla být prohřátá (12 – 15°C). Semínka vyséváme do řádků širokých 60 až 70 centimetrů, plazivé odrůdy je vhodné vsadit ještě do širších řádků. Brázda by měla být hluboká přibližně 20centimetrů. Semínka arašídů vysazujeme 15 až 30 centimetrů od sebe. V našich klimatických podmínkách je vhodnější sazenice předpěstovat (nejlépe dva měsíce před výsadbou). Když jsou sazenice velké 10 až 15 centimetrů, vysazujeme je na venkovní stanoviště.

Kvetení podzemnice olejné

Během kvetení podzemnici olejnou nezaléváme, protože by se rostliny špatně opylovali. Po odkvětu musíme stopky zakrýt co nejdříve zeminou, protože na nich vyrůstají oříšky, a ty dozrávají pouze pod přikrytou zeminou. Čím více stopek přihrneme zeminou, tím větší bude úroda. Úroda se také zvyšuje zkracováním hlavních os rostliny a závlahou. Chemická ochrana při pěstování není nutná, protože podzemnice olejná netrpí žádnými škůdci ani chorobami.

Sklizeň arašídů

Při sklizni podzemnice olejné je důležité odhadnout termín. Oříšky sklízíme dřív než začně období dešťů. Rostliny podryjeme rýčem, uchopíme za nať a opatrně vytáhneme z půdy. Oříšky posbíráme a necháme sušit na suchém místě. Oříšky je nutné před konzumací opražit.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.9 Počet: 17 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies