Rozchodník – opičí ocásek

Rozchodník, lidově zvaný opičí ocásek, je plazivá rostlina s dužinatými listy. Protože pochází z Mexika, je zvyklá na nedostatek vláhy a není náročná na pěstování. Nejlépe vynikne v závěsné nádobě nebo v okenních truhlících.
Rozchodník

Odrůdy rozchodníku

  • Sedum morganianum
  • Sedum rubrotinctum
  • Sedum sieboldii
  • Sedum adolphii
  • Sedum pachyphyllum

Jako pokojová rostlina se nejlépe hodí Sedum morganianum.

Sedum morganium - charakteristika rostliny

Rozchodník neboli opičí ocásek patří mezi plazivé rostliny s kulatými dužinatými listy šedozelené barvy. Stonky mohou být až metr dlouhé, v létě se mohou objevit růžové květy.

Jak pěstovat rozchodník

Rozchodník není náročný na pěstování. Vyžaduje jen světlé, slunné stanoviště a běžnou pokojovou teplotu. Protože rostlina pochází z Mexika, je zvyklá na nedostatek vláhy a zalévat ji stačí jen mírně (dvakrát týdně, v zimě jednou týdně). Snáší dobře i suchý vzduch.

Substrát a hnojení

Jako substrát můžete použít směs kompostu a písku v poměřu 1:1 nebo zakoupit substrát pro kaktusy. Hnojení není třeba.

Množení rozchodníku

Rozchodník se množí čerstvými semeny, řízky ze střední části stonku nebo listovými řízky.

Přesazování rozchodníku

Pokud chcete rozchodník přesadit, čiňte tak vždy na jaře. Nepřesazujte však častěji než jednou za rok. Více se o přesazování dozvíte zde.

Umístění rozchodníku

Tato rostlina nejlépe vynikne v závěsné nádobě, ale hodí se i do okenních truhlíků (uvidíte, jak vám zahrada zkrásní). V létě prospívá lépe venku (umístěte proto rostlinu na balkón). V zimě vyžaduje chladné a světlé zimování (10-12°C). Víte, jak pečovat o pokojové rostliny v průběhu celého roku?

Choroby rozchodníku

Při nedostatku světla, nedostatečném zalévání nebo prudkých výkyvech teplot rozchodník shazuje dolní lístky a nechává holý stonek. Půda by nikdy neměla být přeschlá ani převlhčená (na příliš vlhkém stanovišti může být rozchodník napaden hnilobou).
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 4 Nejlepší: 4 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies