Vánoční kaktus (Schlumbergera, Zygocactus, Epiphyllum)

Vánoční kaktus bývá spolu s vánoční hvězdou symbolem vánočních svátků, protože květy dodávají na kouzlu celému interiéru. Vánoční kaktus patří k nejoblíbenějším vlhkomilným kaktusům a při dobré péči vám vydrží mnoho let.

Vánoční kaktus - zavěšený

Vánoční kaktusy (Schlumbergera, Zygocactus, Epiphyllum) – původ

Vánoční kaktusy pocházejí z deštných pralesů ze Střední a Jižní Ameriky a z Brazílie. Dospělá rostlina může dosáhnout i výšky 1 metru. Plazivé větvičky jsou tvořeny oválnými články, které na konci zdobí hvězdicovité květy. Krása vánočního kaktusu vynikne nejvíce v závěsném košíku, kde mohou stonky s květy zářit v prostoru.

Nároky vánočního kaktusu

Vánoční kaktus je poměrně nenáročnou rostlinou, která při dostatečné péči vydrží i několik let. Vyžaduje světlé nebo polostinné místo, kde nedopadají sluneční paprsky přímo. V období vegetačního klidu ocení chladnější místo s teplotou okolo 12 až 15 °C. Jinak je pokojová teplota vyhovující. Doporučuje se také během léta přenést rostliny na zastřešený chráněný balkón – tím může rostlina získat na síle.

Vypěstujte si na balkóně i vlastní keříčková rajčátka - rady naleznete v článku

Kvetení vánočního kaktusu

Vánoční kaktus kvete na konci podzimu a začátkem zimy záplavou většinou červenorůžových hvězdicovitých květů, které nemají žádnou vůni. Červenorůžová barva květů je nejčastější, ale květy mohou být také bílé, žluté, růžové nebo fialové. Rostliny s poupaty bychom neměli přemisťovat, protože hrozí nebezpečí jejich opadání.

Jak to vypadá u vánočního kaktusu se zálivkou

Nároky vánočního kaktusu na zálivku se během ročního období mění – podle toho, zda se rostlina vyskytuje v období růstu nebo v období vegetačního klidu. Rostlinu nesmíme nikdy přelévat, ale v období, kdy rostlina nasadí poupata, zvyšujeme mírně zálivku. Od dubna do září zálivku omezíme, ale kořenový bal udržujeme ve vlhkosti. V září by měl mít vánoční kaktus chladnější podmínky a přiměřenou zálivku. Vánoční kaktus se může občas rosit odstátou vodou.

Vánoční kaktus se také neobejde bez hnojení

Jestliže rostlina kvete, slabě ji přihnojujeme jednou za dva týdny tekutým hnojivem pro kvetoucí rostliny. V žádném případě hnojivo nesmí obsahovat vápník, který rostliny spolehlivě zničí. S přihnojováním by se mělo končit v červenci.

Množení vánočního kaktusu

Po odkvětu v době růstového klidu je nejlepší čas pro přesazování. Ideální je, pokud se rostlina množí v březnu. Postupujeme tak, že odebereme několik stonků asi s čtyřmi články a necháme je na vzduchu několik hodin zaschnout. Květináč naplníme rašelinou smíchanou s hrubým pískem a stonky do ní zasuneme tak hluboko, aby stály vzpřímeně. Umístíme na světlé a teplé místo a zaléváme tehdy, když substrát vyschne. Vánoční kaktus také zakoření ve vodě.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.6 Počet: 13 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies