Zakrslý králík – oblíbený domácí společník

Zakrslí králíci patří k oblíbeným domácím zvířatům, protože jsou nejen čistotní, ale také umí vracet lásku. Králík vyžaduje dostatečnou péči, ale není tolik časově náročná jako u jiných domácích mazlíčků.

Zakrslý králík tmavý

Jak poznat zakrslého králíka?

Zakrslí králík může být váš domácí mazlíček, ale také je možné s ním obcházet výstavy a věnovat se dalšímu chovu – v tomto případě se bude jednat o králíka s rodokmenem. Nečistokrevní králíci nemají ustálené zbarvení a často u nich dochází k velkým výkyvům jak ve velikosti, tak v proporcích. U čistokrevných králíků ale počítejte také se značným počtem barevných variet.

Zakrslé králíky je možné i vychovat

Zakrslí králíci jsou poměrně ochočená zvířata, která se hodí i pro chov v bytě. Tak jako každé zvíře i on potřebuje každodenní péči a pozornost, i když není tolik časově náročný jako např. psi, které je třeba pravidelně venčit. Králík slyší na intonaci hlasu, a proto to mnohdy vypadá, že snad i rozumí. Králíci si mohou spojit často opakovaná gesta, situace, tón hlasu nebo styl napřažení ruky s konkrétním důsledkem, a podle toho se naučí adekvátně reagovat. Nicméně povelům ho nenaučíte, ale lásku umí také vracet. Chovatelé o nich říkají, že to jsou velmi inteligentní zvířata. Snad v období puberty (kolem 6 měsíců) se mohou chovat jinak vlivem pohlavní zralosti.

Čím se krmí zakrslí králíci

Hlavní složkou králičí potravy by mělo být seno. Ideální je vlastní seno, které má jinou kvalitu než seno kupované. K senu by měl králíček také dostávat směs obilovin (ovesné vločky, pšeničné vločky, ječmen, pšenice, lisovaná vojtěška granule, kukuřičný šrot), ale jen v omezené míře. Příliš obilí způsobuje zažívací potíže a je příliš vydatné. Každý den by nemělo králíkovi chybět šťavnatého krmení (tráva, listy pampelišek, mrkev, kedluben apod.). Misku s vodou musí mít králík neustále k dispozici. Vhodná je napáječka, které nehrozí znečištění a navíc ji králík nemůže převrhnout.

Zakrslí králíci potřebují hlazení (i kartáčování)

Králík potřebuje slyšet příjemnou intonaci hlasu a cítit dotek dlaně. Jen tak je možné, aby si zvykl na vaši přítomnost. Králíky s delší srstí je třeba kartáčovat, protože během roka několikrát líná. Lízáním srsti si králík od přebytečné srsti také sám pomáhá, ale přemíra chlupů mu může způsobit zažívací potíže.

Volný pohyb králíků a králíkárna

Králík potřebuje svoje zázemí v podobě králíkárny, ale také potřebuje občas i volný pohyb. Ve svém obydlí koná také obvykle svou potřebu, nejčastěji v odlehlém koutě. Pokud necháte králíka občas volně proběhnout po pokoji, dáte mu možnost většího rozhledu a intenzivnějšího vnímání. Jako králíkárna jsou vhodné nejrůznější druhy klecí, kterých je na trhu dostatek. Celoplastové boxy předcházejí znečištění prostoru, ale je třeba dbát na správnou cirkulaci vzduchu.

Zakrslí králíci – průměrný věk a hmotnost

Zdravý králík se dožívá minimálně 6 let, často i více. Zakrslí králíci se mohou váhově lišit podle jednotlivých druhů, ale hmotnost se pohybuje kolem 1 kg až téměř do 2 kg.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.6 Počet: 18 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies