Tarbík je příbuzný potkanovi

Tarbíci obývají podzemní nory, které si vyhrabávají předními končetinami. Nory tarbíků bývají až dva metry hluboké. Mnozí tarbíci uzavírají vchody do svých podzemních nor, aby v nich udrželi chladný a vlhký vzduch a dobře je zamaskovali.

Tarbík

Tarbík je příbuzný potkanovi

Tarbíci jsou velmi blízce příbuzní potkanům a dalším myšovitým. Na první pohled vypadají jako miniaturní klokani. Tato houževnatá zvířátka hledají útočiště před extrémními klimatickými podmínkami pod zemí.

Rozšíření a způsob života tarbíka

Tarbíci vedou převážně samotářský život, ale některé druhy se občas spojují do menších volných kolonií. Obývají podzemní nory, které si vyhrabávají předními končetinami. Nory tarbíků bývají až dva metry hluboké. Mohou se složitě rozvětvovat a obsahují i zásobní komůrky, několik nouzových východů a také obytné prostory. V takové hloubce jsou tarbíci chráněni před denními vedry. Tarbíci se vyskytují převážně v pouštích, polopouštích a stepích severní Afriky a dále se vyskytují od přední a střední Asie až po severní Čínu a Mandžusko.

Tarbík - výška, délka

Tarbík měří průměrně 4 až 15 centimetrů, ocas měří 8 až 25 centimetrů. Délka zadních končetin tarbíků se pohybuje v rozmezí 2,5 až 8 centimetrů.

Potrava tarbíků

Tarbíci se živí především různými semeny, nadzemními částmi rostlin. Jeho jídelníček doplňují nejrůznější kořínky a bobule. Některé druhy tarbíků požírají i brouky a jiný menší hmyz. Tarbíci mají poměrně slabé čelisti a proto nemohou kousat žádná příliš tvrdá semena.

Rozmnožování tarbíků

Většina druhů tarbíků se rozmnožuje dvakrát do roka. Obvykle jejich období začíná bezprostředně po probuzení ze zimního spánku. Březost samic trvá od 25 do 42 dní a samička přivede na svět 2 až 6 mláďat. Zpočátku mohou popolézat za pomocí předních nožek, protože zadní končetiny se jim vyvíjejí až po několika týdnech. Matka kojí mláďata osm týdnů a ta se po 3 až 4 měsících osamostatňují.

Tarbíci – ochrana, průměrný věk

Tarbíci se dožívají průměrného věku 3 let. Tito hlodavci nejsou přímo ohroženi. V posledních letech je postihují různé přírodní katastrofy, které způsobují především vysokou úmrtnost mláďat. Domorodci v chudých oblastech tarbíky často loví jako důležitý zdroj potravy. Tarbíci jsou také zdrojem potravy pro mnohé živočichy.

Zajímavosti ze světa tarbíků

  • Ve velmi horkých nebo suchých obdobích upadají některé druhy tarbíků do zvláštního stavu strnulosti, v němž přečkávají až do okamžiku, kdy je počasí opět chladnější.
  • Některé druhy tarbíků mají schopnost vyskakovat do vzduchu přímo vzhůru a téměř jeden metr vysoko.
  • Mnozí tarbíci uzavírají vchody do svých podzemních nor, aby v nich udrželi chladný a vlhký vzduch a dobře je zamaskovali.

Tarbík a jeho druhy

Existuje 27 druhů tarbíků, patřících do 10 rodů, které jsou řazeny do tří podčeledí. Mezi nejznámější druhy patří:

  • Tarbík egyptský
  • Tarbíček drobný
  • Tarbík velký
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 5 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies