Třásněnka - ochrana rostlin před napadením třásněnkou

Velmi častým škůdcem na pokojových rostlinách je třásněnka. Na listech rostlin se začnou objevovat malé stříbřité skvrnky, způsobené vzduchem, který do listů a jejich tkání vtlačují sající třásněnky. Na povrchu napadené rostliny se objevuje také medovice.
Růže-rostlina

Třásněnka - ochrana rostlin před napadením třásněnkou

Velmi častým škůdcem na pokojových rostlinách je třásněnka. Dospělí jedinci jsou malé drobné mušky, vyskytující se nejčastěji na pupenech a poupatech rostlin. Jejich třásnitá křídla jsou zakončena dlouhými jemnými chloupky, podle kterých dostaly třásněnky své jméno.

Třásněnka – výskyt a rozmnožování

Třásněnky se líhnou v suchém a teplém prostředí velmi rychle, larvy se po dvou týdnech života zakuklí a po týdnu se vylíhnou dospělí jedinci. Vývojový cyklus třásněnek trvá přibližně pět týdnů, přibližně stejná je i jejich doba života. Třásněnky ve všech vývojových stádiích jsou schopné přezimovat a množí se bez ohledu na roční období.

Třásněnka – jak poznáme, že je rostlina napadená třásněnkou?

Na listech rostlin se začnou objevovat malé stříbřité skvrnky, způsobené vzduchem, který do listů a jejich tkání vtlačují sající třásněnky. Důsledkem této činnosti je zpomalení nebo úplné zastavení růstu napadených rostlin a opadávání listů. Na povrchu napadené rostliny se také objevuje medovice, což jsou červenohnědé výměšky třásněnek. Na těchto výměšcích se později usazují plísně , způsobující další škody na rostlině a působí jako přenašeči virových chorob u rajčat, begónií a chryzantém.

Třásněnka a další škůdci rostlin

Mravenci a škůdci žijí v symbióze
Mšice a jejich likvidace
Pokojové rostliny a živočišní škůdci
Pokojové rostliny a živočišní škůdci 2

Třásněnka – mechanická likvidace třásněnek

Pokud objevíme třásněnku v počátečním stadiu,omyjeme listy rostliny mírně napadenou rostlinu mýdlovým roztokem. Mýdlový roztok ucpe póry na těle třásněnky a tím ji zahubí.Postup opakujeme pravidelně 1x za 14 dní.

Třásněnka – chemická ochrana

Likvidace třásněnek probíhá v uzavřených prostorách za pomoci vykuřovacích tablet, v bytě je účinný postřik některým z insekticidů, můžeme použít například Mospilan, Acctelit 50 EC.

Třásněnka – biologická ochrana

Účinnou biologickou ochranou je aplikace dravého roztoče Amblyseius cucumeris. Dravý roztoč je 0,5 mm velký, mléčně bílé barvy. Napadá a vysává larvy třásněnek i svilušek.

Třásněnka- druhy třásněnek

  • Třásněnka západní
  • Třásněnka skleníková
  • Třásněnka zahradní
  • Třásněnka hrachová
  • Třásněnka modřínová
  • Třásněnka vojtěšková
  • Třásněnka révová
  • Třásněnka mečíková
  • Třásněnka zavalitá
  • Třásněnka obilní
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 12 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies