Bernardýn – svatobernardský pes

V průsmyku Velkého Sv. Bernarda ve výši 2469 metrů nad mořem založili mniši v 11. století hospic určený jako útočiště pro cestující a poutníky. V tomto hospicu se od poloviny 17. století chovali na hlídání a na ochranu velcí horští psi – bernardýni.
Bernardýn

Bernardýn - původ

V průsmyku Velkého Sv. Bernarda ve výši 2469 metrů nad mořem založili mniši v 11. století hospic určený jako útočiště pro cestující a poutníky. V tomto hospicu se od poloviny 17. století chovali na hlídání a na ochranu velcí horští psi – bernardýni. Tito psi se brzy začali používat jako průvodci a zvláště jako záchranáři.

Bernardýn - charakteristika

Povaha svatobernardského psa je přátelská a mírná, ale taktéž pozorná a otevřená. U dospělého psa můžeme očekávat určitou míru rezervovanosti a důstojnosti. Jeho inteligence, přizpůsobivost a horlivost z něj dělá příjemného společníka a ochotného pracovníka.

Bernardýn – výška, váha

Výška psa je 70 - 90 centimetrů, průměrná výška fen je 65 - 80 centimetrů. Váha je úměrná výšce a pohybuje se v rozmezí 50 - 91 kilogramů.

Bernardýn - srst

Existují krátkosrstí a dlouhosrstí svatobernardští psi. Zbarvení je hnědé s bílou nebo bílé s hnědou. Svatobernardský pes musí mít bílé končetiny, hruď, špičku ocasu a lysinku a bílou skvrnu na šíji nebo bílý límec.

Bernardýn - péče o srst

Pouze v období línání je nutné denní kartáčování k odstranění uvolněné srsti. Psa koupejte jen v případě nutnosti. Uši psa je nutné udržovat v čistotě, drápky krátké.

Bernardýn - povahové rysy

Veselý, inteligentní, poslušný, přátelský, milý, velmi přítulný, klidný, ostražitý.

Bernardýn - výchova

Výchova bernardýna je složitější. Pro svatobernardské psy platí, že musí být vychováváni s velkým pochopením. Postarejte se o to, aby pes nebyl příliš tělesně zatěžován v období vývinu.

Bernardýn - pohyb

Bernardýn je velmi činorodé a aktivní plemeno a v případě nedostatku vyžití si hledá vlastní vybití energie. Potřebuje každodenní mnohakilometrové procházky, společný běh s majitelem nebo trénink v zápřahu, se kterým se dá začít přibližně od dvanáctého měsíce věku.

Bernardýn - věk

Bernardýn se dožívá věku kolem 11 let, ale i déle.

Bernardýn – zajímavosti

Od roku 1776 je zaznamenáváno mnoho zpráv o záchranných akcích, ve kterých hráli bernardýni hlavní roli zachránců, převážně legendární bernardýn Barry.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.8 Počet: 5 Nejlepší: 5 Nejhorší: 2

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies