Dřevo a péče o něj

Nic nevydrží věčně, ani krása dřeva. Za čas jeho barva vybledne, vytvoří se první suky a trhliny. Pokud chcete vzhled dřevěných dveří, oken, parket či nábytku zachovat, je třeba o ně dobře pečovat.
Dřevo

Dřevo – suky a trhliny

Jakmile se ve dřevě objeví první suk či trhlina, je třeba ji okamžitě zatmelit. Tmel lze nastříkat nebo nanést pomocí špachtle. Po zaschnutí tmelu se jeho část vypaří, proto je třeba pak prohlubeň zastříkat znovu. Na druhý den se vypaří část mnohem menší, přesto je dobré místo zatmelit ještě jednou. Po třetí vrstvě je třeba tmel pořádné přebrousit a přelakovat.

Tmely

Tmel se prodává v různých druzích vhodných na různé druhy dřeva. Vyrábí se v několika barevných odstínech.

Dřevo a pravidelná péče

Pravidelně dřevo ošetřujte impregnačními spreji. K ochraně před škůdci a chorobami dřeva slouží také různé oleje a nátěry na dřevo. Dřevo čistěte zásadně jen trochou vody s mýdlem.

Další tipy pro dům a zahradu naleznete v rubrice Domácí dílna

Povrchové úpravy dřeva

Moření

Mořením se rozumí napouštění dřeva roztoky barviv v bezbarvém laku, lihu nebo vodě. Mořením se změní původní odstín na tmavší, vyrovnají se barevné nerovnosti a dřevo vypadá opět jako nové. Mořidlo nanášíme vždy ve směru vláken dřeva a druhou vrstvu natíráme ještě za mokra. Po zaschnutí je třeba dřevo přetřít lakem.

Voskování

Voskování pomáhá dřevu zachovat si svůj vzhled na velmi dlouhou dobu. Tato technika je vhodná zvláště na nábytek uvnitř domu. Vosk se nanáší na čisté, již namořené nebo do hladka ohoblované dřevo. Po navoskování dřevo vyleštěte. Pro větší odolnost je možno dřevo na druhý den navoskovat znovu.

Bezbarvý lak

je nejběžnějším druhem povrchové úpravy dřeva. Lak existuje lesklý, matný nebo polomatný. Po zaschnutí laku je dobré vrstvu přebrousit jemným brusným papírem a nanést jej znovu.

Krycí nátěr

Krycí nátěr obnovuje staré dřevo, chrání jej a prodlužuje jeho životnost.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies