Československý vlčák

Československý vlčák se řadí do skupiny ovčáckých a honáckých psů do sekce pracovních plemen. Svým zbarvením, proporcemi, osrstěním a pohybem připomíná toto plemeno vlka.
ČS vlčák

Československý vlčák

Československý vlčák se řadí do skupiny ovčáckých a honáckých psů do sekce pracovních plemen. Svým zbarvením, proporcemi, osrstěním a pohybem připomíná vlka.

Československý vlčák - původ

Počátek historie plemene se datuje do roku 1955, kdy se Ing. Karel Hartl začal zabývat křížením karpatského vlka s německým ovčákem. První kříženci se narodili v roce 1958. Cílem chovu bylo a je zachovat vlčí vzhled a přitom upevnit povahové vlastnosti pracovního psa. Na Slovensku měl obdobné zásluhy František Rosík.

Československý vlčák - charakteristika

Československý vlčák je velmi aktivní pes, hodící se pro pracovní využití i výstavy. Po vlku toto plemeno dostalo do vínku velkou vytrvalost, nedůvěřivost vůči neznámým věcem či lidem a silný lovecký pud.

Československý vlčák - váha

Průměrná hmotnost se pohybuje od 26 kg u psů (feny od 20 kg).

Československý vlčák - výška

Minimální výška u psů je 65 centimetrů a u fen 60 centimetrů. Horní hranice není stanovena.

Československý vlčák – srst

Srst československého vlčáka je rovná a uzavřená. Zimní a letní srst je značně rozdílná. V zimě převládá mohutná podsada, která s vrchní krycí srstí vytváří husté osrstění celého těla. Je nutné, aby srst pokrývala břicho, vnitřní část stehen, vnitřní část ucha a meziprstí. Barva srsti je žlutošedá až stříbrošedá s charakteristickou světlou maskou.

Československý vlčák - péče o srst

Péče o srst československého vlčáka není náročná. Každodenní kartáčování je nutné pouze v době línání - odstraní se tak uvolněná srst a stimuluje se růst srsti nové. K vyčesávání mrtvé srsti, je nejvhodnější jednoduchý kovový hřeben. Srst má poměrně velkou samočistící schopnost, proto koupání šampónem volíme jen v nejnutnějších případech.

Československý vlčák - povahové rysy

Československý vlčák je pes inteligentní, učenlivý a při správně vedené socializaci dokáže být společenský a přátelský. Je také velice temperamentní a neměla by mu chybět odvaha a sebevědomí. Svému pánovi je velmi oddaný a věrný.

Československý vlčák - výchova

Výchova československého vlčáka je velmi náročná a vyžaduje dostatek času. Jeho silné smečkovité cítění jej předurčuje jako psa jednoho pána a velmi špatně proto snáší dlouhé odloučení od svého majitele nebo dokonce jeho změnu. Československého vlčáka by si měli lidé pořizovat na základě zodpovědného rozhodnutí a uvážení.

Československý vlčák - pohyb

Československý vlčák je aktivní plemeno a je zapotřebí, aby měl dostatek pohybu. Pro udržení jeho kondice můžete s ním podnikat dlouhé a pravidelné procházky.

Československý vlčák - věk

Československý vlčák se dožívá věku kolem 10 – 12 let, ale i déle.

Československý vlčák - zajímavosti

  • Chov československého vlčáka v České republice zaštiťuje Klub chovatelů československého vlčáka v ČR, který spolupracuje s Klubem chovatelů ČSV na Slovensku – oficiálním garantem plemene.
  • Československé vlčáky můžete potkat nejen na výstavách, ale i při dalších kynologických aktivitách, jako jsou sportovní kynologie, mushing, agility nebo v poslední době stále oblíbenější dogtrekking.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.9 Počet: 11 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies