Květiny – květiny vhodné k osázení hrobů

Jaké květiny je vhodné použít k výzdobě hrobů? Jaké květiny použít na jaře, na velikonoce, v létě, na dušičky a na vánoce tak, aby byl hrob vždy pěkný a přitom jste o něj museli minimálně pečovat?

Kříž s růžemi na hrobě

Květiny – květiny vhodné k osázení hrobů

Jaké květiny je vhodné použít k výzdobě hrobů? Jaké květiny použít na jaře, na velikonoce, v létě, na dušičky a na vánoce tak, aby byl hrob vždy pěkný a přitom jste o něj museli minimálně pečovat?

Květiny – základní pravidla výběru květin pro osázení hrobů

Květiny, které používáme k osázení hrobů musíme vybírat tak, aby působili na místě, kde je umístíme esteticky a ne přehnaným dojmem. Vybíráme rostliny nižší, které nebudou překrývat jména napsané na náhrobku. Nevybírejte příliš barevné a pestré kombinace květin, protože základním pravidlem je, že v jednoduchosti je síla.

Květiny – jarní květiny pro osázení hrobů

Ideálními květinami pro osázení truhlíků na jaře jsou různé druhy dvouletek např. maceška (Viola witrockiana), sedmikráska obecná (Bellis perenis). Kvetou od března do května ve velké škále barev a květů. Rostliny si můžeme zakoupit v zahradnictví nebo na květinovém trhu a nebo také si můžeme dvouletky doma předpěstovat. Protože jsou to rostliny dvouleté, musíme je rok předem (nejlépe v červenci) předpěstovat, aby mohli příští rok časně z jara kvést.

Květiny pro osázení hrobů – velikonoční výzdoba hrobů

Pro období velikonoc jsou typické cibulnaté rostliny např. narcis (Narcisus), hyacint (Hyacinthus), modřenec (Muscari neglectum) a tulipán (Tulipa). Tyto rostliny dáváme na hroby pouze v období velikonoc, protože brzy odkvetou a zůstávají jen listy cibulovin, které nepůsobí na hrobě příliš vzhledně. Cibuloviny v květináči jsou k dostání na jaře v zahradnictvích a na květinových trzích, kde jich je nespočetné množství. Aby byli cibuloviny, které chcete dát na hrob opravdu velikonoční, můžete k rostlinám přidat například zapichovacího velikonočního zajíčka, beránka nebo kuřátko, které jsou symbolem velikonoc.

Květiny – letní květiny pro osázení hrobů

V létě se pro osázení hrobů hodí nejlépe skalničky a některé druhy letniček. Hroby jsou většinou umístěné na světlých stanovištích, kde přes léto svítí přímé sluneční světlo, a proto musíme vybírat takové rostliny, které mají rády přímé slunce a nevyžadují denní pravidelnou zálivku.

Květiny – vhodné květiny pro osázení hrobů v létě

  • Begonia elatior - begónie
  • Sedum reflexum
  • Sedum album
  • Tagetes patula - axamitník
  • Arabis caucasica – huseník
  • Phlox subulata – flox
  • Corydalis lutea – dymnivka
  • Alyssum saxatile – tařice
  • Euphorbia polychroma – pryšec mnohobarvý
  • Armeria maritima
  • Trolius europaeus

Květiny – péče o květiny na hrobech

Květiny, převážně skalničky v letním období je nutné 1x týdně zalévat. Pokud chceme rostliny hnojit, používáme hnojiva, které obsahují minimální množství dusíku. Při výsadbě rostlin do truhlíků a květináčů je velmi důležitá drenáž. Drenáž by měla být minimálně 3 centimetry na dně květináče. Rostliny s dobrou drenáží rychleji kvetou, a trpí mnohem méně hnilobami a škůdci. Substrát rostlin by měl být lehký, vzdušný a propustný. Ideální substrát se skládá z rašeliny, kompostní zeminy a písku.

Truhlíky s okrasnýma dřevinama

K výzdobě hrobů jsou také vhodné truhlíky s okrasnými pomalu rostoucími dřevinami. Nejideálnější ze všech dřevin je zimostráz (Buxus sempervirens). Tato dřevina roste pomalu, a její pěstování je velmi snadné. Další velkou výhodou této dřeviny je její pomalý růst a snadné tvarování. Buxus můžeme také kombinovat například s barevnými druhy břečtanu (Hegera helix). Takto osázený truhlík bude vypadat na hrobě velmi efektně a přitom se o něj nemusíte téměř starat.

Květiny – umělé květiny

Vhodné pro výzdobu hrobů jsou i umělé květiny. Jejich velkou výhodou je , že se o ně nemusíte starat. V dnešní době jsou velmi hojně používané. Avšak mnoho druhů květin působí velmi nepřirozeně, proto vybíráme pouze takové umělé květiny které se podobají živým květinám. Umělé květiny se velmi často používají do váz, které jsou u náhrobku. Ideální jsou imitace pnoucích rostlin např. břečtanu, které působí velmi esteticky a přirozeně.

Květiny – podzimní květiny pro osázení hrobů

Květiny a skalničky, které jsme použili k letní výzdobě hrobů můžeme nechat na stanovišti až do podzimu. Mnohé ze skalniček totiž kvetou od jara do podzimu.

Květiny pro osázení hrobů – dušičková výzdoba

Dušičky jsou svátkem, kdy na hřbitov chodí nejvíce lidí uctít památku svých blízkých. Mezi typické rostliny, které lidé na dušičky nosí na hřbitov jsou chryzantémy. Chryzantémy jsou k dostání ve velké škále barev a tvarů květů. Jsou praktické a nenáročné na zalévání. Chryzantémy většinou vydrží až do prvních zimních dnů. Mezi další velmi hojně používanou výzdobu, která se na dušičky používá, jsou umělé květinové věnce.

Květiny pro osázení hrobů – vánoční výzdoba

Pro výzdobu hrobů v období vánoc se nejčastěji používají vánoční svícny a věnce. Tyto věnce a svícny mohou být přírodní nebo z umělé hmoty. Pokud používáme věnec nebo svícen vyrobený z přírodního materiálu a sušiny, je vhodné, abychom sušinu ošetřili bezbarvým lakem. Sušené květiny poté déle vydrží a neztratí svou barvu. Pokud budete zapalovat svícen vyrobený z přírodního materiálu, nezapomeňte jej před odchodem zhasnout!

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 2.9 Počet: 8 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies