Buxus – pěstování a stříhání buxusů

Zimostráz je vděčná, nenáročná rostlina, která roste poměrně dobře v zastíněné poloze bez nároků na půdní podmínky. Dokonce snáší bez újmy na svém vzhledu i znečistěné ovzduší.
Buxus

Buxus sempervirens – charakteristika

U nás tvoří zimostráz výhradně keře, roste pomalu. Pravidelně stavěné větve skoro zanikají pod hustým drobným olistěním. Zimostráz působí vážně a strnule. Listy neopadávají, jsou kožovité, vstřícně postavené, celokrajné a drobné. Převažuje tmavší zelené zbarvení. Květy jsou nevýrazné žlutozelené, uspořádané v úžlabních svazečcích. Plod v podobě tobolky nemá výrazný okrasný význam.

Buxus sempervirens - umístění

Zimostráz je vděčná, nenáročná rostlina, která roste poměrně dobře v zastíněné poloze bez nároků na půdní podmínky. Dokonce snáší bez újmy na svém vzhledu i znečistěné ovzduší, poškozuje ho pouze psí moč.

Buxus sempervirens – výsadba

Buxusy vysazujeme většinou s kořenovým balem v předjaří. Po výsadbě zajistíme pravidelnou zálivku.

Buxus sempervirens - zálivka

Buxus vyžaduje pravidelnou zálivku.

Buxus sempervirens - přesazování

Protože buxusy rostou pomalu, přesazují se podle potřeby. Pěstební substrát by měl obsahovat 2 díly drnovky, 1 díl listovky, 1 díl kompostové zeminy a 1 díl písku.

Buxus sempervirens – řez

Řez proveďte brzy zjara před rašením nových výhonů. První řez by měl být dost hluboký. Jde o to, aby se sazenice pěkně rozvětvila a zhoustla do stran.

Buxus sempervirens - přezimování

Buxus přezimuje na chráněném místě v záhonu v půdě nebo při nízké teplotě v bezmrazé světlé místnosti.

Buxus sempervirens – škůdci

Zimostráz často napadají škůdci, kteří způsobují deformace listů. Aplikujeme opakovaně postřik v květnu a červnu. Deformované části sestřihneme a ihned spálíme. Keře také napadají mšice a puklice.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.1 Počet: 19 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies